Zelená Porubě

1. 9. – 31. 12. 2021

Do loňského ročníku participativního projektu Zelená Porubě bylo přihlášeno devět návrhů, do pomyslného finále – kdy už byly úpravy načrtnuty architekty – postoupily tři: návrh Aktivní Podéšti (proměna dvora mezi ulicemi L. Podéště a O. Synka, vytvořili Václav Kocián a Tomáš Vrtek z architektonického studia Klar), Duhové hřiště (mezi ulicemi B. Nikodema a Plk. Rajmunda Prchaly, navrhly architektky Laura Doležalová a Markéta Káňová). Úpravu Dvora přírodovědců (mezi ulicemi Čkalovovou, Španielovou, Dětskou a Nálepkovým náměstím) ve spolupráci s autory nápadu a zástupci ÚMOb Poruba navrhl architekt Roman Osika. 

V hlasování nejlépe uspěl návrh s názvem Duhové hřiště, na druhém místě skončil návrh Aktivní Podéšti a symbolickou bronzovou medaili si odnesl Dvůr přírodovědců. Všechny návrhy byly představeny v malé pasáži Galerie Dukla.

Duhové hřištěDUHOVÉ HŘIŠTĚ | Stěžejním prvkem návrhu je revitalizace asfaltové plochy určená zejména pro provozování kolečkových sportů. Plocha je opatřena barevným nátěrem. Obnova se týká také pískoviště, kde je navrhováno mj. nahrazení prken k sezení a realizace systému pro zakrývání pískoviště. Nový hrací prvek pro starší děti má mít podobu opičí dráhy. Je zde navrženo několik typů sezení – komunitní stůl uprostřed a standardní lavičky s opěradly. Důležitým prvkem je blok umístěný vedle hrany již existujícího Rákosníčkova hřiště. Ten spojuje více funkcí: zabraňuje vysypávání štěrku do asfaltové plochy, umožňuje sezení na dřevěných lavicích a mělké „truhlíky“ slouží také jako kamínková zahrada. Prostor je doplněn dalším mobiliářem – stojany na kola, odpadkovými koši, domečkem pro ukládání sdílených hraček a je navržena i revitalizace chodníků.

Aktivní PodéštiAKTIVNÍ PODÉŠTI | Ideou navrhovatelů bylo, aby se v prostoru našlo „něco pro všechny generace“. Návrh počítá s odstraněním stávajících povrchů hřiště i chodníků. Navrhuje nový povrch hřiště, ochranné sítě za brankami spojenými s koši na basketbal a nový mobiliář, dále lanový parkour na stromech ve střední části prostoru, nové dlažby, doplnění herního mobiliáře pro děti v podobě houpačky pro malé děti nebo pružinových houpadel, ale také mobiliář v podobě šachových stolků nebo cvičebních prvků pro seniory. Kromě toho by mohly přibýt i cvičební prvky pro děti, nástřiky herních prvků, lavičky a lavice, odpadkové koše a pítko. Architekti se v prostoru snaží provázat „světy“ nejmladší a starší generace tak, aby se nerušily, ale aby se zároveň jeden od druhého neizolovaly.

Dvůr přírodovědcůDVŮR PŘÍRODOVĚDCŮ | Architekti vnitroblok rozdělili na několik zón. Jejich cílem je vytvořit místo plné nestínící a atraktivní zeleně, která zpříjemní život obyvatelům a zároveň dvůr propojí s přilehlým střediskem přírodovědců. Ústřední plocha s volným trávníkem pro mladé fotbalisty zůstane centrem vnitrobloku. Prostor si podle architektů zaslouží pestrý výběr prolézaček, atrakcí a zábavy. Myslí zde na starší i na mladší (různé typy posezení nebo atraktivní hrací prvky), na sport (venkovní posilovací stroje) i relaxaci. Chtějí zachovat svah za střediskem, kam chodí sáňkovat děti, bude se moct využívat rovněž díky navrhovanému posezení. V části s okrasnou zelení mají být také vyvýšené záhony pro pěstování.