14.3.2007 – Prvňáčci byli pasováni na čtenáře

Čtyřicet prvňáčků ze ZŠ J. Valčíka a I. Sekaniny bylo v porubské pobočce Knihovny města Ostravy na ulici L. Podéště slavnostně pasováno do cechu čtenářského. Malí čtenáři přišli v doprovodu pyšných rodičů a svorně tvrdily, že už umí číst.

prvňáčci v knihovně„Pojď, nestyď se a řekni, kterou knížku máš nejraději,“ vedla k pasovacímu ceremoniálu jednotlivé děti za ruku vedoucí pobočky knihovny Marcela Kališová. „Mám rád Otesánka,“ prozradil stydící se Kubík, který vzápětí obdržel keramickou medaili a pasovací dekret opatřený lízátkem místo pečeti.
„Pasování prvňáčků u nás proběhlo už v loňském roce. Letos jsme chtěli dát akci slavnostnější nádech, a proto jsme o předávání medailí poprosili starostu Poruby Miroslava Nováka,“ vysvětlila Kališová. „Chceme takto působit nejen na děti, ale také na rodiče, aby ve svých potomcích rozvíjeli čtenářskou dovednost,“ dodala vedoucí pobočky. Zatímco malí čtenáři se pustili do sladkých „pečetí“ na dekretu, starosta ještě ocenil hračkami nejzdařilejší výtvarná dílka prvňáčků.
Podle slov knihovnic v současné době dochází postupně k omlazení porubských čtenářů a zdá se, že zájem o knihy neklesá. U dětí patří k nejoblíbenějším Pipi Dlouhá Punčocha a Děti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenové.