21.3.2007 – Reakce radnice na výrok o prodloužené Rudné

Vedení porubské radnice se ohrazuje proti včerejšímu výroku Mgr. Heleny Váňové který zazněl ve zpravodajství Report na ČT 1. Ta se v relaci vyjádřila k problematice stavby prodloužené Rudné.

V reportáži, v návaznosti na slova Dušana Richtára, který si v dané lokalitě postavil domek, Váňová uvedla: „Je to v blízkosti té komunikace, která jim povede do sta metrů nejdále od domu. A myslím si, že tam asi došlo k pochybení úřadu, že jim tam ty domy dovolili postavit.“

Porubský starosta Miroslav Novák konstatuje: „Paní Váňová, vedoucí sdružení Arnika, aktivně vystupuje proti projektu rekonstrukce I. stavebního obvodu s cílem zabránit vykácení starých stromů, které má nahradit nová výsadba. Je to její právo a nezpochybňuji její znalosti, týkající se problematiky životního prostředí. Dovoluji si však pochybovat o kvalifikaci paní Váňové v rámci výstavby silnic a dálnic.“ Výstavba prodloužené Rudné přinese především výrazné odlehčení dopravního zatížení v blízkosti ulic Opavská a 17. listopadu mezi Domovem sester a křižovatkou u restaurace Slovan. Územní plán s prodloužením Rudné počítá už 30 let. Lidé, kteří jsou starousedlíky, nebo postavili nemovitosti v 90. letech, nebudou podle slov vedení radnice bezprostředně ohroženi.

Podle sdělení Romany Šimáčkové z ředitelství silnic a dálnic ČR je reálný termín zahájení výstavby prodloužené Rudné v roce 2008. „Zatím se podařilo vykoupit zhruba deset procent potřebných pozemků. V Porubě se s vlastníky začne jednat pravděpodobně v dubnu,“ uvedla Šimáčková.