14.3.2007 – Výstava mapuje proměny Poruby

Mezinárodní projekt Metamorfózy krajiny, na kterém spolupracovala Základní škola, Dětská 915, Ostrava-Poruba, a polské Gimnazjum nr. 2 Źory, vyvrcholil slavnostní vernisáží v prostorách porubské školy. Putovní výstava panelů s historickými a současnými fotografiemi mapuje změny Poruby v posledních desetiletích.

výstava v Základní škole na Dětské uliciŽáci spolu se svými pedagogy v uplynulých osmnácti měsících vyhledávali staré snímky různých míst v Porubě a ze stejných úhlů fotili současný stav. „Výstava obsahuje celkem 48 zajímavých dvojsnímků Poruby,“ prozradila Mgr. Zuzana Škapová, koordinátora projektu a zástupkyně ředitelky ZŠ Dětská. „Děti se v rámci Metamorfóz krajiny podrobně seznámili s prostředím, ve kterém žijí, vyhledali také řadu pamětníků, kteří jim o vývoji Poruby mohli povědět mnoho zajímavostí,“ dodala Zuzana Škapová.

 
Projekt, spolufinancovaný Evropskou unií, souběžně probíhal i ve městě Źory. Expozice fotografií poputuje po skončení výstavy (20. 3. 2007) do Polska, poté se přesune do dalších škol v České republice.