27.3.2007 – Nejvíc párů chce na porubské radnici uzavřít sňatek 7. 7. 2007

Bezkonkurenčně nejžádanějším termínem k uzavření manželství je letos na porubské radnici sobota 7. 7. 2007. V tento den by mělo být v obřadní síni oddáno čtrnáct párů které věří, že jim sedmičky přinesou celoživotní štěstí.

„Podobně velký zájem byl naposledy o svatby v termínu 9. 9. 1999,“ vzpomíná vedoucí matriky Pavla Adamčíková. „Datum s pěti devítkami připadlo na čtvrtek a oddalo se celkem deset párů,“ doplnila matrikářka.

„Letos si termín k uzavření manželství na matrice doposud rezervovalo 150 párů snoubenců, z toho čtyři dvojice požádaly o svatbu mimo obřadní síň,“ sdělil porubský místostarosta Ing. Jiří Mlčoch, který se zatím v roli oddávajícího ocitl pouze jednou. „Svatební ceremoniál, který jsem absolvoval jako oddávající, byl pro mě velmi zavazující a také stresující,“ konstatuje místostarosta. „Prožíval jsem svatbu snad stejně intenzivně jako budoucí manželé...“

Průběh celé svatební akce zajišťuje sehraný „tým“ oddávajícího, matrikářky, ceremoniářky a hudebníků. Pokud je více než deset svateb za sebou, nebo obřad probíhá mimo radnici, jsou všichni v jednom kole. „Jsou to malé manévry. Nic se nesmí zapomenout, přesun musí být proveden včas a samozřejmě všichni musí být usměvaví a rozdávat pohodu. Vždyť jde o významný den snoubenců a naše problémy je právem nezajímají. Velké uznání si zaslouží pracovnice matriky,“ doplňuje místostarosta Mlčoch.

V loňském roce uzavřelo v porubské obřadní síni manželství 208 párů, pouze sedm sňatků bylo uzavřeno s cizinci, nejčastěji s občany Slovenska. Oddávalo se 37 dní v roce (průměrně 6 sňatků denně). Mimo radnici bylo v roce 2006 uzavřeno 76 sňatků, které zahrnují i církevní obřady v kostele. Oblíbeným místem ke vstupu do manželství se stal památný strom v Třebovickém parku. První svatba se tu konala v roce 2003, od té doby tam proběhlo čtrnáct obřadů.