26.3.2007 – Porubský úřad s policií kontroloval konzumaci alkoholu u mladistvých

Kurátorky porubského úřadu si v pátek a sobotu posvítily na konzumaci alkoholu nezletilých a mladistvých v restauracích. V pátek za spolupráce Policie ČR a městské policie přistihly u skleničky sedm mladistvých a jednoho nezletilého, v sobotu alkoholu holdovalo v kavárnách a restauracích devět mladistvých.

Kontrola si vzala na mušku pět podniků - Internetovou kavárnu, Vltavu, Panoramu a Korunu v Porubě a Maxima v Martinově, některé podniky navštívila opakovaně. „Největší problémy byly už tradičně v Internetové kavárně na 4. obvodě,“ sdělila kurátorka Vladislava Ševčíková z oddělení ochrany dětí a mládeže.

S mladistvými, kteří jsou přistiženi při konzumaci alkoholu, provedou kurátorky hned na místě pohovor. „Předáme jim také písemné předvolání s tím, aby ho doma dali rodičům a dostavili se společně na pohovor k nám,“ upřesnila kurátorka porubské radnice. Mladiství se podle Ševčíkové dostaví k pohovoru na základě předvolání zhruba v devadesáti procentech. V kontrolách podniků, které probíhají přibližně každé dva měsíce, budou kurátorky s policií pokračovat i nadále.

„Trend konzumace alkoholických nápojů u mladistvých v posledních letech klesá,“ konstatovala Vladimíra Kejdová, mluvčí městské policie. „Zatímco v roce 2004 odhalily kontroly v Ostravě 196 mladistvých, kteří konzumovali alkohol, v roce 2005 jich bylo 152 a v roce 2006 klesl počet na 140. Letos k 25. březnu evidujeme 36 těchto přestupků,“ dodala Kejdová.

V žebříčku oblíbenosti u mládeže jednoznačně vede pivo (téměř v padesáti procentech), v závěsu je levnější tvrdý alkohol.