29.3.2007 – Odpověď na otevřený dopis starostovi Miroslavu Novákovi

Odpověď starosty na dotazy občanů týkající se revitalizace I. porubského obvodu

Pane starosto,
tímto dopisem chceme vyjádřit svůj názor na problematiku řešení našeho životního prostoru, nedostatku parkování a městské zeleně v oblasti prvního stavebního porubského obvodu.

Jak jste organizoval „veřejné slyšení“…
Radou MO Poruba dne 19. 12. 2006 Vám bylo zadáno zorganizovat veřejné slyšení k petici za záchranu stromů. Tato veřejná slyšení jste – sice pod jiným názvem – zorganizoval v únoru tohoto roku.
Všech setkání jsme se osobně zúčastnili. Musíme konstatovat, že o formálním průběhu, struktuře účastníků a způsobu řízení „veřejného slyšení“ máme (dlužno podotknout v souladu s oficiální metodikou pro veřejnou správu) zcela jinou představu než Vy, ale to je jistě věc osobního názoru.
V realizovaných „slyšeních“ bylo téma petice zcela zanedbatelné. Petice byla z Vaší strany zmíněna jen okrajově – vyjádřil jste pouze svůj osobní názor, že „lidé při podepisování petice dostávali zkreslené informace“. Domníváme se, že tento Váš názor je nepodložitelný a neodráží skutečnost, stejně jako Váš výrok, že „seznámení veřejnosti s projektem by proběhlo i bez petice“.

ODPOVĚĎ:
Veřejná slyšení byla realizována na základě potřeb občanů, kteří v dané lokalitě bydlí. Po seznámení s projektem cítíme jejich podporu. Při podepisování petice lidé s projektem seznámeni nebyli.


Jak jsme si vyhodnotili závěry veřejného slyšení…
Do diskuze se aktivně zapojilo přibližně 70 občanů. Připomínky, dotazy a komentáře k obsahu projektu se daly v zásadě rozčlenit do třech skupin:
A) Podporující a vyjadřující souhlas s Vámi prezentovaným projektem
B) Podporující předložený projekt s připomínkami a náměty nezásadního charakteru (např.: přidání keře, prodloužení chodníku, doplnění přechodu nebo retardéru, zavedení rezidenčních parkovacích karet atp.)
C) Napadající celkovou koncepci již schváleného projektu ve vztahu k rozsáhlému vykácení zeleně.
Četnost připomínek k jednotlivým skupinám dotazů není možno přesně vyhodnotit (patrně neexistuje zápis – alespoň není zveřejněn na www stránkách MO Poruba). Naším odhadem byla drtivá většina příspěvků ve skupině B a C. Navíc je jistým a objektivním faktem, že minimálně 600 občanů z dotčených ulic, kteří podepsali petici, se připojují ke skupině C.
Dále považujeme za vhodné zmínit, že nezazněl jediný hlas, který by nesouhlasil nebo popíral nutnost rekonstrukce zpevněných ploch.

ODPOVĚĎ:
Všichni předsedové klubů zastupitelů dostali nahrávky, které byly pořízeny na veřejných slyšeních. Každý si může udělat názor sám, naše hodnocení je zcela odlišné.


Jak jste jednal s občany…
Samostatným tématem diskuzí byla především (mimo příspěvky komentované v předchozím odstavci) na všech sezeních kritika samotného průběhu projektové přípravy.
Zcela v tichosti proběhly všechny obvyklé i zákonné kroky předprojektové a projektové přípravy. Bylo zpracováno zadání, rozpracována prováděcí dokumentace, zahájeno stavební řízení a nakonec i vydáno stavební rozhodnutí. Proběhla patrně zcela regulérní výběrová řízení na dodavatele dokumentace i na dodavatele stavby.
V průběhu přípravy tohoto projektu nám ale zcela chyběl prvek veřejné diskuze. Občanům z dotčených ulic nebyly předloženy možné varianty řešení, ani nebyly veřejně prezentovány záměry, nebyla organizována žádná anketa.

ODPOVĚĎ:
V tichosti nic neproběhlo. V rámci stavebního řízení byly s projektem seznámeny samosprávy bytových družstev. Projekt byl zpracován na základě požadavků občanů, kteří v lokalitě bydlí.

Z iniciativy místních občanů byla v průběhu prosince organizována petice za záchranu stromů v památkové zóně, kterou podepsalo 2500 občanů. Přibližně 600 podepsaných byli přímo občané žijící v dané lokalitě. Teprve po předání petice byla radou MO Poruba iniciována diskuse s občany.
Z „veřejných slyšení“ a dalších informací získaných na radnici a na oficiálních www stránkách města vyplynulo, že:
1) Rozhodnutím stavebního řízení bylo zcela ignorováno negativní vyjádření Národního památkového ústavu k navrženému řešení.
2) Ke stromům nebyly vyžádány ani zpracovány seriózní detailní biologické posudky. Máme vážné obavy o celkový negativní vliv stavby na životní prostředí. V diskusích se vyjádřili odborníci, kteří jednoznačně potvrdili, že vykácením stromů v plánovaném rozsahu dojde lokálně k výraznému zhoršení životního prostředí a to dlouhodobě (viz příspěvek do diskuse pana docenta Jančíka z TU VŠB)
3) Odbor životního prostředí magistrátu Vám dal ve svém vyjádření v dubnu 2006 jednoznačné doporučení: „ ....vzhledem k rozsahu zamýšleného zásahu do vzrostlé zeleně je nezbytně nutné projednat předložený návrh s občany…“ Toto doporučení jste nerespektovali.

ODPOVĚĎ ad 1)
K projektu vydal souhlasné stanovisko Útvar hlavního architekta města Ostravy, Oddělení památkové péče. Toto jediné stanovisko je závazné.

ODPOVĚĎ ad 2)
Kořeny zhruba šedesát let starých stromů narušují chodníky i inženýrské sítě. Za ně budou vysazeny nové s korunou nasazenou ve výšce 2,4 metry, kácení neproběhne najednou. Biologické hodnocení stromů může být nařízeno zákonem, pokud dochází k velkému zásahu do přírody. U kácení stromů v případě rekonstrukce I. stavebního obvodu o tento případ nejde…

ODPOVĚĎ ad 3)
Jednání proběhla ve dnech 22., 27., 28. 1. a 1.2. 2007 v Domě kultury Poklad. Vzhledem k tomu, že nebyla vydána rozhodnutí na kácení jednotlivých stromů, konstatujeme, že doporučení magistrátu bylo realizováno.

A co dál...
Žádáme Vás, pane starosto, o realizaci rekonstrukce zpevněných ploch prvního stavebního obvodu. Rekonstrukci však neprovádějte podle stávající projektové dokumentace. Zajistěte revizi obsahu tohoto projektu tak, aby nedocházelo k plošnému a jednorázovému vykácení všech 132 vzrostlých stromů. Jasně formulujte dlouhodobou koncepci ochrany zeleně i koncepci rozšiřování parkovacích stání. Koncepce diskutujte s občany i s nezávislou odbornou veřejností s dostatečným časovým předstihem. Hledejte, prosím, výslednici rozdílných názorů a teprve až ji najdete, koncepci předejte jako zadání projektantům k přepracování projektové dokumentace. Využijte možností veřejné soutěže na architektonickou studii, pomoci vysokých škol a čerpání finančních zdrojů EU pro podporu a ochranu zeleně.

Předem Vám, pane starosto, děkujeme za odpověď na tento dopis.

Ing. Radek David
Pavlína Dohnalová
Václav Marek