Doporučení v souvislosti s výskytem koronaviru

6/3 2020
Začátkem března byly i v České republice zjištěny případy nákazy koronavirem. Jak se proti nákaze chránit a jak postupovat při podezření na infekci?
 
Doporučení v souvislosti s výskytem koronaviru

Jak se chránit?

Důležité je postupovat jako při klasické chřipkové epidemii:

  • vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní,
  • dodržovat základní hygienická pravidla,
  • používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí,
  • nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí,
  • jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním, by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží čirukávem, nikoliv rukou! Kapénky se pak totiž mohou přenést dál.

Každý případ infekce koronavirem musí být charakteristický epidemiologickými kritérii – tzn., že daný jedinec byl v ohnisku nákazy a vykazuje symptomy, které jsou charakteristické pro dané onemocnění. Typická je teplota nad 38 °C, suchý kašel a dušnost. (Mezi méně časté  symptomy pak patří migrény a bolesti svalů, zimnice, závratě a zvracení nebo průjem).

Máte-li podezření na onemocnění způsobené koronavirem, můžete se obrátit na infolinku Státního zdravotního ústavu – 724 810 106 a 725 191 367. Informace poskytne i Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravěna tel. č. 595 138 118, 595 138 119, 595 138 147. Je možné také využít linku 112.

Jak postupovat při podezření na infekci koronavirem zde.

Nařízení pro organizátory větších akcí zde

Webové stránky ministerstva zdravotnictví: https://www.mzcr.cz/