Harmonie přivítala první nájemníky

6/11 2020

Od začátku listopadu se do nového domu s pečovatelskou službou, kterému sami Porubané vybrali jméno Harmonie, stěhují první nájemníci. Čeká na ně třiadvacet bytů o velikosti 2+kk. Příští rok budou mít obyvatelé domu k dispozici také odpočinkovou zónu a kavárnu.

Harmonie přivítala první nájemníky

DPS Harmonie. Foto: Jiří Birke

Každý čtvrtý Poruban je v seniorském věku a jejich počet bude v budoucnu stoupat. Starší lidé mají specifické požadavky a jedním z úkolů obvodu je zajistit jim odpovídající a moderní bydlení s přístupnými sociálními službami. To nabízí právě Dům s pečovatelskou službou Harmonie na Dělnické ulici. Vznikl přestavbou bývalé hospodářské budovy a nabízí třiadvacet bytů 2+kk o velikosti 42 m2.

„Obvod stárne a projekt přestavby starší budovy na dům pro seniory je reakcí na tento trend. Rozšíří stávající nabídku bezbariérového nájemního bydlení pro seniory v Porubě. Byty jsou určeny pro manželské páry, respektive pro minimálně dvoučlenné domácnosti. Právě tento druh bytů pro seniory v Porubě scházel a o bydlení je tam veliký zájem,“ uvedla starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová.

Nový domov pro seniory (DPS), kterému sami Porubané vybrali jméno Harmonie, vznikl na Dělnické ulici. Jde o nejstarší lokalitu s bytovými domy v Porubě, která se začala stavět krátce po druhé světové válce. V minulosti tam sídlily dílny Bytostavu a poté klientské centrum majitele několika zdejších domů. Místo má velký potenciál a právě DPS Harmonie by měla být jedním z kroků, jak tuto lokalitu pozvednout.

„V areálu bude i služebna městské policie. Průběžně také budujeme kamerový systém. Věříme, že to bude mít pozitivní vliv na bezpečnost v této oblasti, který budou příznivě vnímat jak obyvatelé domu, tak lidé z okolí,“ řekla místostarostka Petra Brodová, která má na radnici v gesci investice.

První klienti se do nových bytů začali stěhovat v listopadu. „Specifikem tohoto zařízení je, že je určeno minimálně pro dva lidi, kteří spolu budou žít v jedné domácnosti. V ostatních domovech máme totiž dvoupokojových bytů nedostatek,“ poznamenal místostarosta Jan Dekický, jenž má na starosti bytovou politiku.

Ačkoli byty jsou nájemníkům už k dispozici, stále pokračuje druhá etapa rekonstrukce, která má skončit v létě roku 2021. Počítá s vybudováním odpočinkové zóny – klidového atria s množstvím zeleně, místy pro posezení a herními a cvičebními prvky. Přilehlé jednopodlažní budovy budou sloužit jako kavárna a služebna městské policie.  Obyvatelé budou mít k dispozici i pět garáží, další bude sloužit strážníkům. Zázemí má už nyní zelenou ekologickou střechu.

Poruba má tři domy s pečovatelskou službou. Nejstarší je DPS Astra na ulici Ivana Sekaniny, který nabízí jednapadesát bytů. DPS Průběžná, který tvoří unikátní městečko pro seniory, nabízí osmdesát bytů. S Harmonií má tak obvod k dispozici 154 bytů pro dříve narozené obyvatele Poruby.