22. 8. 2011 – Poruba bude hostit jubilejní ročník Mezinárodních sportovních her pro seniory

Desátý ročník mezinárodního sportovní klání pro seniory pořádá ve dnech 25. a 26. srpna městský obvod Poruba. Hry odstartují slavnostním zahájením ve čtvrtek v 10:00 hodin v Domě s pečovatelskou službou na Průběžné ulici. Kulturně-sportovní akce, zaměřené na aktivizaci seniorů, se letos kromě účastníků z České, Slovenské republiky a Maďarska zúčastní poprvé také polští senioři. Sportovci čtyř států změří své síly v tenise, plavání, bowlingu, hře v šachy a ve stolním tenise.

„Účast seniorů z různých zemí umožní posílit adaptabilitu v novém prostředí a poznat místní kulturu a národní zvyklosti. Prostřednictvím kulturní části programu mají senioři možnost vyměnit si zkušenosti, načerpat nové poznatky, posílit multikulturní toleranci a vzájemně pochopit různé tradice, zvyky, postoje i preference,“ říká porubský starosta Lumír Palyza. „Loňský devátý ročník hostilo město Košice. Tým našich seniorů přivezl domů celkem jedenáct medailí. Doufám, že se jim bude dařit i letos,“ dodává.
Pro zájemce je kromě sportovního vyžití připravena také prohlídka zajímavých míst Poruby. Samotná klání proběhnou v Centru volného času na Vietnamské ulici, krytém bazénu na ulici Gen. Sochora, Zábavním Centru Zuzana a v Tenisové škole L. Kubáň. Závěrečné slavnostní vyhlášení výsledků je spojeno s kulturním programem, senioři si mohou zazpívat, zatančit i ochutnat tradiční česká jídla.
Mezinárodní Sportovní hry pro seniory se uskutečnily poprvé v roce 2002. Jejich iniciátorem bylo slovenské město Košice (městská část Košice-Juh). V průběhu posledních devíti let se her pravidelně účastnili senioři z České republiky, Slovenské republiky a Maďarska, do některých ročníků se zapojily i seniorské týmy z Chorvatska. Hlavní důvody spolupráce mezi těmito zeměmi nepramení pouze z geografické blízkosti, ale také ze společné historie, podobné mentality obyvatel a ze společných zájmů o budoucí směřování celého regionu střední Evropy.