22. 8. 2011 – V porubských školách a školkách je rušno i o prázdninách

Stavební ruch ovládl v červenci a srpnu budovy sedmi porubských základních a mateřských škol. Úpravy spojovací chodby, výměna šesti jídelních výtahů, oprava podlahy v tělocvičně a nová okna si vyžádaly částku ve výši zhruba 16 milionů korun, kterou městský obvod získal z rozpočtu města.

Na území Poruby se nachází 26 samostatných budov základních a mateřských škol, postavených v letech 1956 až 1977. „Období prázdnin se už tradičně snažíme využít pro opravy budov našich školních zařízení, aby děti v září mohly zasednout do upravených prostor,“ říká porubský starosta Lumír Palyza. „Letos se podařilo realizovat výměnu starých oken v Základních školách na ulici Komenského a L. Štúra, upravit spojovací trakt budov ve škole na Bulharské ulici, zrekonstruovat podlahu ve škole na ulici J. Šoupala a v mateřinkách na ulicích Sokolovská, Podéště, O. Jeremiáše a J. Šoupala vyměnit staré jídelní výtahy za moderní nerezové,“ dodává starosta.
V loňském roce v období prázdnin proběhla v obvodu mimo jiné výměna části oken v Základních školách na ulicích Komenského, L. Štúra a v mateřské škole na ulici Dětská a oprava střechy ve škole Porubská 832. Komplexní modernizací prošly v průběhu roku budovy základních škol v rámci rozsáhlé rekonstrukce devatenácti školských zařízení, které se podařilo realizovat díky zhruba čtvrt miliardě korun, kterou obvod získal na projekt Energetické úspory v objektech Ostravy-Poruby, spolufinancovaný Evropskou unií – Fondem soudržnosti a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí. Součástí stavebních prací byla výměna oken, zateplení budov a regulace topných soustav. Budovy se dočkaly i nových fasád, jejichž barvy si školy samy zvolily.