Lidé se mohou vyjádřit k variantám projektu rekonstrukce ulice Čs. exilu

Radnice spolu s odborníky představila veřejnosti dvě varianty projektu rekonstrukce části ulice Čs. exilu. Ta se má opravovat v úseku od vjezdu z ulice M. Kopeckého po náměstí Vítězslava Nováka. Obě varianty se zabývají ošetřením lipové aleje pomocí kořenových roštů. Jejich součástí je i úprava komunikace, doplnění prostoru lavičkami, kontejnerovými stáními i moderním osvětlením. Pomocí nové organizace prostoru se vytvoří parkovací stání v místech, kde nyní řidiči parkují na chodnících.

Lidé se mohou vyjádřit k variantám projektu rekonstrukce ulice Čs. exilu

„Revitalizace ulice, kdy se nad kořeny stromů narušujících chodníky usadí pozinkované rošty a zajistí jim přístup ke vzduchu a vodě, se nám už osvědčila při opravě nám. Družby,“ říká místostarosta Petr Mihálik.  Základním principem projektu je „přemostění“ kořenů stromů, tvůrcem je krajinářský architekt Petr Velička s kolegy z ateliéru M&P architekti. Ti navrhli dvě řešení, která se liší v počtu nově vzniklých parkovacích míst a rozsahu úprav vegetace.

První navrhovaná varianta počítá se zachováním stávající podoby ulice a navýšením počtu parkovacích  míst na 16 stání. Přinesla by však několik úskalí. Technické zásahy do kořenových zón by byly vyšší, než tomu bylo na nám. Družby či v ulici M. Kopeckého. Organizace celého prostoru se navíc přizpůsobuje jen jedné, byť důležité složce. Druhá varianta nabízí nárůst parkovacích míst na 20 stání, její součástí je i obnova stromořadí na jedné straně ulice. Cíl obou projektů je však shodný. Ulice by měla být pro uživatele bezpečná, vizuálně atraktivní a měla by mít dobrou obslužnost pro svozu odpadů. Důležité je, aby si tyto atributy zachovala i v budoucnu.

Prosíme veřejnost, aby se zapojila do diskuse k řešení projektu. Oba návrhy rekonstrukce části ulice Čs. exilu naleznete pod odkazem: RadniceÚřadOdboryOdbor technický a provozníVarianty projektu rekonstrukce části ulice Čs. exilu.

 Své připomínky zasílejte do 31. 3. 2012 na e-mailovou adresu jcieslar@moporuba.cz. Získané náměty poté vyhodnotíme a rozhodneme, která varianta revitalizace ulice je vhodnější.