Letečtí záchranáři nacvičovali zásah s podvěsem

Tým leteckých záchranářů nacvičoval včera odpoledne ve Sportovně rekreačním areálu v Hlučíně práci v takzvaném podvěsu, tedy s břemenem přepravovaným pod vrtulníkem. Tento druh záchranné akce, při níž se provádí speciální práce pod vrtulníkem, je využíván tam, kde není možné se strojem přistát. Simulace ostré akce je podle ředitele krajského územního střediska záchranné služby Romana Gřegoře vyvrcholením celoročního výcviku.
Letečtí záchranáři nacvičovali zásah s podvěsem

„Kvalitní příprava je pro práci v terénu zásadní. Ročně máme zhruba 600 zásahů. Když jsme před dvaceti lety začínali, říkali nám, že je to hloupost a že si hrajeme na kovboje. Pak přišly v roce 1997 povodně a my jsme pomocí vrtulníku zasahovali u 120 případů ohrožení osob. A dnes je letecká záchranná služba nedílnou součástí integrovaného záchranného systému,“ uvedl Roman Gřegoř. Jak dodal, tým leteckých záchranářů čítá dvanáct lékařů a deset záchranářů. Posádka zasahuje vždy ve složení lékař-záchranář. V důsledku popularizace adrenalinových sportů zasahují celoročně, ať už u lyžování či u paraglidingu. Vrtulník se využívá také v případech, kdy si stav nemocného nebo zraněného vyžaduje transport přímo z místa neštěstí do specializovaného zdravotnického zařízení, kterým je v Moravskoslezském kraji Fakultní nemocnice Ostrava. Záchranáři disponují moderním strojem EC 135 T2+, což je dvoumotorový jednopilotní vrtulník, který splňuje nejvyšší výkonostní a bezpečnostní požadavky.

Včerejší výcvik, kterého se účastnili odborníci včetně instruktora a metodika horské služby, se uskutečnil také za přítomnosti zástupců porubské radnice. „Budeme usilovat o to, aby záchranáři měli finanční i prostorové zázemí pro kvalitní výcvik. Rádi bychom, aby se ještě letos uskutečnila podobná akce v městském obvodu Poruba,“ uvedl místostarosta městského obvodu Dalibor Malík s tím, že porubská radnice v oblasti zdravotnictví úzce spolupracuje především s Fakultní nemocnicí Ostrava, která se nachází na území obvodu.