Okolí kostela sv. Mikuláše projde rekonstrukcí

Okolí nejstarší historické památky v Ostravě-Porubě, kostela sv. Mikuláše, se dočká revitalizace. Rekonstrukce zahrnuje výměnu starých ploch chodníků za zámkovou dlažbu, obnovu dešťové kanalizace a instalaci laviček. Na opravy, které realizuje místní římskokatolická farnost, přispěje městský obvod Poruba částkou 100 tisíc korun. Rozhodlo o tom na svém čtvrtečním zasedání porubské zastupitelstvo. Revitalizace prostoru potrvá od června do prosince letošního roku.
Okolí kostela sv. Mikuláše projde rekonstrukcí

Cílem projektu je rekonstrukce zpevněných ploch a jejich úprava na přístupovou a zároveň klidovou zónu v památkové oblasti. „Jsme přesvědčeni, že z realizace projektu budou mít prospěch všichni občané Poruby, turisté i lidé z okolních obvodů a obcí. Během nedělních bohoslužeb navštíví kostel více než 800 osob,“ uvedl administrátor Římskokatolické farnosti Ostrava-Poruba Josef Gazda. Náklady na tuto investiční akci vyčíslila církev na přibližně 1,5 milionu korun. Porubské zastupitelstvo vyhovělo žádosti farnosti o poskytnutí finančního příspěvku ve výši 100 tisíc korun. „Rekonstrukce chodníků navazuje na nedávno dokončenou opravu sakrální památky, která má novou fasádu a zrenovovanou střechu. Renovace okolí kostela zkvalitní pěší přístup ke kostelu i k naší radnici a především zvýší estetický vzhled historického objektu,“ řekl starosta městského obvodu Lumír Palyza. Připomněl, že porubská radnice už před dvěma lety přispěla na opravu kopule kostela, když zaplatila 110 tisíc korun za kompletní výměnu věžních hodin včetně čtyř ciferníků. Zástupci církve informovali, že do budoucna plánují instalaci 10 kusů svítidel, která umožní nasvícení sakrální památky a jejího bezprostředního okolí.

Kostel sv. Mikuláše je jediným kostelem v Ostravě-Porubě. Jeho historie sahá až do 15. století a samotná stavba je opředena legendami. Jedna z nich tvrdí, že místo pro stavbu vybrali předkové pomocí volků táhnoucích náklad s kamením. Tam, kde se zvířata zastavila k odpočinku, začali lidé stavět kostel. Další legenda hovoří o tajné podzemní chodbě, která vede od kostela k porubskému zámku, vystavěnému v renesančním slohu okolo roku 1573. V chodbě byli údajně na konci druhé světové války zasypáni němečtí vojáci, kteří se zde ukryli při osvobozovacích bojích. Svatostánek prošel ve své historii několika rekonstrukcemi. Dnešní podobu získal po stavebních úpravách v letech 1788–1793.