Cyklisté se dočkají nové trasy z Poruby do Krásného Pole

Příznivci cyklistiky se ještě letos dočkají nové stezky, která spojí ostravské městské obvody Poruba a Krásné Pole. Porubské radnici se podařilo získat dotaci z evropských peněz, díky níž rozšíří síť cyklostezek a vybuduje trasu Q. Ta povede od Studentské ulice v Porubě k Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Krásném Poli. První cyklisté by se po ní mohli projet už na konci září.
Cyklisté se dočkají nové trasy z Poruby do Krásného Pole

„Cyklisté se na stezku napojí u vysokoškolských kolejí poblíž autobusové zastávky, pak budou pokračovat po zelené turistické trase a po asi 90 metrech na křižovatce lesních cest zamíří směrem k brodu. Poté vystoupají na rozhraní lesa s polem, pojedou podél lesa, až se opět napojí na zeleně značenou turistickou trasu. Závěrečný úsek cyklotrasy k hvězdárně v Krásném Poli povede po asfaltové lesní cestě,“ popsal nově budovanou stezku místostarosta městského obvodu Poruba Petr Mihálik. Celková délka cyklotrasy Q bude necelé dva kilometry, z toho bude zhruba půl kilometru nově vystavěno. Zbývající část stezky povede po stávajících komunikacích, na nichž radnice nechá umístit nové dopravní značení. „Projekt je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko 2007-2013. Část finančních prostředků nám poskytne také statutární město Ostrava,“ dodal Mihálik s tím, že předběžné náklady se pohybují okolo 2,4 milionu korun. Nová cyklotrasa by měla být dokončena v září letošního roku.

Městský obvod Poruba disponuje přibližně šestnáctikilometrovou sítí cyklotras, s jejichž budováním se v městském obvodu začalo na sklonku 90. let 20. století. V současnosti obvod protíná osm cyklostezek. K nejvyužívanějším patří stezka na Hlavní třídě, oblíbené jsou rovněž trasy po Průběžné a Martinovské ulici, které spojují Porubu se sousedícími ostravskými obvody. Hlavním cílem je, aby byly stezky bezpečné, navazovaly na sebe a cyklisté po nich mohli dojet z Poruby do vzdálenějších míst.