Porubu zbarvily květiny vysazené dobrovolníky

Veřejné sázení květin uspořádala včera v podvečer v rámci projektu "Rozvoj MA21 v městském obvodu Poruba" porubská radnice spolu s nevládní ekologickou organizací Český svaz ochránců přírody Onyx. Pomocí kvetoucích rostlin chce radnice oživit dosud nevyužitá veřejná prostranství. Návrhy na konkrétní místa vzešly nejen od odborníků, prostor dostaly i nápady obyvatel.

Porubu zbarvily květiny vysazené dobrovolníky

Těch se na veřejném sázení sešlo zhruba dvacet. Odborníci a zástupci radnice se s příchozími radili, kde by se barevné květy nejvíce vyjímaly. Nakonec po společné domluvě zvolili ulici  Porubskou v blízkosti autobusové zastávky, prostor u hlavní pošty a veřejná prostranství na Čkalovově ulici. Sadily se hlavně chryzantémy, cibuloviny a macešky. Cílem akce, která proběhla v rámci projektu Rozvoj MA21 v městském obvodu Poruba, bylo vzbudit zájem obyvatel Poruby o zeleň na veřejných místech v obvodu. Na projekt se porubské radnici podařilo získat dotaci z Programu švýcarsko-české spolupráce v celkové výši 1 225 000 korun. Z této dotace využila radnice necelých 50 tisíc korun na nákup sazenic, výsadbový substrát, dekorační materiál a také na přípravu záhonů, dopravu a zajištění údržby.

Sázení květin není první aktivitou, kterou porubská radnice podnikla ve spolupráci s ČSOP Onyx.  Před třemi lety společně vdechly život projektu „Poruba nejen kácí, ale také sází – tentokrát za účasti nejmenších“. Díky němu zdobí areály tří porubských mateřských škol mladé listnaté dřeviny.

Porubská radnice ročně investuje miliony korun do péče o zeleň a na ekologicky zaměřené projekty. Přispívá na úpravy zahrad mateřských škol, finančně pomohla projektu biologického kompostování, pravidelně zajišťuje bezplatnou ekologickou likvidaci autovraků a v posledních letech vybudovala více než sto nových kontejnerových stání na separovaný odpad. Ekologické principy prosazuje i na radnici. Praktikuje trend ekologického chování úřadů tzv. green public procurement, jehož zásadou je environmentálně šetrný provoz institucí. Vysoký podíl porubských zaměstnanců zapojených do zeleného úřadování je v republice ojedinělý. Radnice také realizovala projekt Údržba zeleně dřevin, jehož výsledkem je mapový portál s detailními údaji o stromech, který úředníkům usnadňuje péči o zeleň a pomáhá tak zajistit její bezpečnost a perspektivu. Ve vypracované databázi je možné vyhledat popis aktuálního stavu jednotlivých stromů, například průměr jejich kmene, výšku, zdravotní stav i doporučené technologie ošetření.