Do vědomostních a sportovních soutěží se zapojili děti, senioři i hendikepovaní

30/5 2014

Tříčlenná družstva složená z dětí z družiny Základní školy na Porubské ulici, mentálně postižených klientů Střediska pracovní rehabilitace, zdravotně postižených studentů Střední školy prof. Zdeňka Matějčka a porubských seniorů se 30. května utkala v areálu domu s pečovatelskou službou na ulici Ivana Sekaniny v deseti vědomostních a sportovních disciplínách.

Do vědomostních a sportovních soutěží se zapojili děti, senioři i hendikepovaní

„Jednotlivé úkoly byly zaměřené na koordinaci pohybů, jemnou motoriku a trénink paměti,“ uvedla ředitelka Centra sociálních služeb Poruba Jiřina Foldynová. Týmy složené vždy z jednoho žáka, seniora a hendikepovaného například skládaly tangramy, stavěly věž z dřevěných špalíčků, házely podkovou, šipkami a míčky nebo hledaly slova skrytá ve větách či odraz obrázků v zrcadle.

„Letošní ročník mi přišel těžší než ty minulé. Skládání obrazců podle předlohy nebylo jednoduché a stavění věže bylo zvlášť pro hendikepované velmi složité,“ uvedla seniorka Šárka Zinková z vítězného družstva, která byla na Junior-senior-hendikepiádě už posedmé.

S tím, že některé z úkolů nebyly zrovna lehké, souhlasí i ostatní soutěžící. „Těžké byly skládačky,“ přiznala čtyřiasedmdesátiletá Alžběta Bujnochová i devítiletá Lucie Řezníčková. „Ale soutěž se mi moc líbila. Nejvíc mě bavilo magnetické bludiště, skrývačky ve větách a hledání obrázků v zrcadle,“ řekla Lucie.

Junior-senior-hendikepiáda se poprvé uskutečnila v roce 2008. V prvních dvou ročnících soutěžily týmy složené ze seniorů a dětí, od roku 2010 se přidali lidé s mentálním a tělesným hendikepem. „Jsme rádi, že se ze setkání seniorů, juniorů a hendikepovaných stala krásná tradice. Jak děti ze základních škol, tak klienti Střediska pracovní rehabilitace připravují pro seniory různá pěvecká, divadelní nebo taneční vystoupení. A při této soutěži se mohou všechny tyto skupiny sejít dohromady,“ sdělila Jiřina Foldynová.