Specialisté zvou k vyšetření hlasivek

13/4 2016

Otorinolaryngologická klinika Fakultní nemocnice Ostrava se i letos připojí k oslavám Světového dne hlasu. Ve foniatrické ambulanci v druhém patře polikliniky na ulici 17. listopadu bude v pátek 15. dubna od 8:00 do 12:00 hodin probíhat vyšetření hlasivek metodou zvětšovací videolaryngoskopie a videokymografie.

Specialisté zvou k vyšetření hlasivek

„Lidé by neměli podceňovat varovné signály, jakým je například déletrvající chrapot. Pokud někdo chraptí déle než tři týdny, měl by navštívit ORL nebo foniatrickou ambulanci. Může totiž jít o postižení hlasivky například otoky, uzlíky, polypy nebo obrnou hlasivky, případně chrapot může být příznakem nádorového onemocnění hrtanu,“ říká přednosta ORL kliniky Pavel Komínek. Včasný záchyt nádorových onemocnění hlasivek je přitom základním předpokladem jejich úspěšné léčby s minimálním dopadem na organismus.

Světový den hlasu byl jako Den hlasu ustanoven v Brazílii v roce 1999 jako reakce na zvýšený výskyt zhoubných nádorů hrtanu. „Akce se postupně rozšířila po celém světě, první Světový den hlasu se slavil v roce 2003. Česká republika se k této iniciativě připojila poprvé v roce 2009 a Fakultní nemocnice Ostrava v roce 2013,“ dodává profesor Komínek s tím, že foniatři fakultní nemocnice chtěli svým připojením k Světovému dni hlasu upozornit také na význam hlasu, který je základním prostředkem mezilidské komunikace a zároveň jedinečnou součástí každé lidské osobnosti.

 

Desatero pro zdravý hlas