Mladí fotbalisté přispěli na léčbu Denise

18/4 2017

Na hřišti u ZŠ J. Šoupala se v sobotu 15. dubna konal charitativní turnaj. Deset fotbalových týmů sestavených z hráčů ročníku narození 2009 a mladších ho odehrálo ve prospěch Denise Knebla, chlapce trpícího Duchenneovou svalovou dystrofií.

Mladí fotbalisté přispěli na léčbu Denise

Fotbalovým nadějím Baníku se dařilo. Foto: ÚMOb Poruba

Přispěli všichni návštěvníci turnaje – tím, že se vzdali startovného, prostřednictvím tomboly nebo dražbou dresu Baníku s podpisy hráčů A-týmu. Celková částka činí 38 500 korun. Záštitu nad turnajem měl místostarosta Poruby Petr Zábojník.

Podepsaný dres FC Baník Ostrava vydražil za 5500 korun trenér TJ Sokol Dolní Lhota David Richter. Z tomboly štěstíček se podařilo vytěžit 5000 korun, výtěžek ze startovného je 24 000 korun. Tým FK Baník Albrechtice přispěl navíc částkou 1400 korun. „Celkem se podařilo vybrat pro dobrou věc 38 500 korun, včetně plateb dárců na transparentní účet Deniska,“ informoval Zdeněk Grygar, šéftrenér přípravek FC Baník Ostrava. „Byl to první ročník charitativního turnaje, který bychom rádi pořádali každý rok – vždy pro jiného potřebného,“ doplnil Zdeněk Grygar.

A byť šlo hlavně o dobročinnost, byl to přece jen turnaj, takže pro pořádek: zvítězil FC Baník Ostrava (bílý tým) před FC Baník Ostrava (modrý tým) a MFK Karviná.

Denisovi Kneblovi byla ve čtyřech letech diagnostikována progresivní svalová dystrofie. Toto vrozené onemocnění postihlo chlapce natolik, že v současné době, v necelých 15 letech, není schopen samostatně chodit, postavit se na nohy nebo je zvednout. Svitla mu však naděje díky léčbě kmenovými buňkami. Potřebná částka na provedení odběru kostní dřeně, kultivaci buněk a následnou sérii šesti aplikací na filipínské klinice regenerativní medicíny činí 87 tisíc dolarů (podle aktuálního kurzu asi 2,19 milionu korun).