Den Země – oslava svátku naší planety

10/4 2018

Na Hlavní třídě v Porubě, poblíž pódia u kruhového objezdu, se ve čtvrtek 26. dubna uskuteční již 16. ročník oslav svátku naší planety – Den Země.

Den Země – oslava svátku naší planety

Den Země 2017. Foto: archiv ÚMOb Poruba

„Celosvětově je tento svátek slaven již od roku 1970. V roce 1990 se poprvé k této akci připojila i Česká republika. V Ostravě je Den Země slaven od roku 1991, od roku 2003 se každoročně koná také na Hlavní třídě,“ uvedla Zuzana Čerkovská ze střediska přírodovědců Střediska volného času Korunka, které akci v Porubě organizuje.

Hlavní téma letošního Dne Země je Život v pohybu.

            „Byli bychom rádi, aby se prostřednictvím projektů spolupracujících subjektů mohli návštěvníci zamyslet nad významem pohybu v celé šíři tohoto pojmu. Co je to pohyb? Jak se hýbou zvířata, rostliny, člověk? V pohybu je i voda, planety, Měsíc, hvězdy… Vše v přírodě je v pohybu,“ vysvětlila Zuzana Čerkovská.

Jak se pohybují zvířata? Proč některá zvířata v nebezpečí utíkají a jiná se schovávají? Jakou strategii využívají šelmy při lovu? Která zvířata jsou pomalá a která rychlá? Pomocí čeho se zvířata pohybují (nohy, křídla, ploutve)? Jaké jsou rekordy ze světa zvířat? Je výhodnější pro zvíře vytrvalost nebo okamžitá rychlost?

Jak se pohybují rostliny? Pohybují se vůbec? Na první pohled by se mohlo zdát, že u rostlin neexistuje vlastní pohyb, ale ve skutečnosti se pohybují neustále. Většinou je to spojeno s růstem. Jak roste rostlinka ze semínka? Jak třeba roste fazole? Jaký vliv na růst rostlin má světlo? A jaký vliv má na rostliny zemská přitažlivost?

Jak se pohybují planety a hvězdy? Proč se střídají roční období? Jak se pohybuje naše planeta Země? Proč souhvězdí na obloze vidíme v jiném místě v zimě a v jiném v létě? Pohybují se oblaka? Jsou pořád stejná, anebo máme různé typy oblaků?

Jak se pohybuje voda? Co je to koloběh vody? Proč je důležitý pro přírodu i člověka? Jaký je rozdíl mezi vodou stojatou a tekoucí? Znáte typy těchto vod?  

Jaký je význam pohybu pro člověka a jeho zdraví? Jaké jsou rozdíly pohybu v přírodě a v tělocvičně, jaký je význam turistiky (přirozený pohyb na zdravém vzduchu) a zároveň poznávání přírody (chráněných lokalit), alternativní (zdravé) způsoby dopravy (kolo, elektromobil…).

Mnozí spolurealizátoři tradičně zakomponovávají nosné téma do svých projektů, takže návštěvníci se mohu těšit například na realizaci tématu Život v pohybu pod názvy Pohyb v chemii (třeba „tančící rozinky“ nebo „rejdící rybky“), Zaměřeno na detail (třeba „koloběhy látek“ nebo „cestující voda“), Světlo a pohyb (např. „optické klamy“ nebo „pohyb pod mikroskopem“), Co je větrem přenášeno („větrosnubné rostliny“ nebo „haptická hádanka semen a plodů“), Pohyb v neživé přírodě (např. „3D model Země – ovládnutí pohybů Země pomocí gest“), Vesmír v pohybu (např. „pozorování Slunce a souhvězdí“), Vliv pohybu na zdraví člověka (např. měření tepu po fyzické zátěži), Život = pohyb (např. reaktivní pohyb medúz nebo „pohyb ve větvích – slackline“) apod.

 „Na Dni Země budou  také další oblíbené aktivity, například výroba ptačích budek a krmítek, zábavná meteorologie, geopozoruhodnosti regionu, sokolnické a myslivecké ukázky, ukázky psích sportů,  problematika odpadů, tvořivé dílny, pohybové aktivity (dětské dopravní hřiště pod patronací Městské policie Ostrava, včetně značení jízdních kol syntetickou DNA) a podobně“ popsala Zuzana Čerkovská.

V „hlavním stanu“ doplní Den Země hudební a zábavné aktivity – mj. vystoupí oblíbený Odpadový kabaret s pásmem ekologicky laděných zábavných vystoupení.

Dne Země na Hlavní třídě se mohou zúčastnit žáci škol všech stupňů: od dětí z mateřských škol po vysokoškoláky, a samozřejmě veřejnost. Zábavným způsobem se všichni návštěvníci mohou seznámit s pestrou paletou činností odborných pracovišť, škol i jednotlivců, kterým není lhostejné prostředí, v němž nejen zde v Ostravě žijeme, a právě proto chtějí svoji záslužnou činnost pro přírodu prezentovat.