Sedmijedničkový strom bude vysazen v Porubě. Bude to akát s růžovými květy

4/10 2018

Všichni, kdo se pohybují ve veřejném prostoru, mají právo vědět, jak se pečuje o dřeviny a jak se kontrolují stromy, které je obklopují. Portál www.stromypodkontrolou.cz je unikátní databáze, díky níž to mohou dozvědět.

Sedmijedničkový strom bude vysazen v Porubě. Bude to akát s růžovými květy

Poruba je jednou z obcí, která má díky oborovému portálu www.stromypodkontrolou.cz zmapováno a zaevidováno všech více než čtyřiadvacet tisíc stromů rostoucích na svém území. V mapě na tomto webu si můžete najít třeba svou ulici a rozkliknout odkaz konkrétního stromu. Otevře se vám jeho „rodný list“, v němž je vedle fotografi e zaznačeno, o jaký druh a kultivar stromu se jedná, jak je vysoký, jaký má průměr kmene, jak je starý, v jaké je kondici a zda je pro danou lokalitu dlouhodobě perspektivní nebo jaká ošetření či zásahy ho v nejbližší době čekají. Jedna část webu je určena laikům, druhá majitelům stromu (například zaměstnancům obcí, kteří se o stav veřejné zeleně starají) a třetí arboristům (odborným pracovníkům, kteří stav stromů pro majitele mapují).

V současné době je pod kontrolou více než milion stromů. Lépe řečeno se tento počet nezadržitelně blíží pěknému číslu: 1 111 111. A nyní už víme, že strom miliontý stojedenáctitisící sto jedenáctý, neboli sedmijedničkový, bude zasazen v Porubě. Bude to robinia pseudoacacia (trnovník akát) variety Casque rougue – strom s hrozny nádherných růžových květů. Bude vysazena na Jilemnického náměstí. Spolu s dalšími stejnými stromy vytvoří podél školy novou alej. Pokud byste chtěli být u toho, můžete se 10. října v 15 hodin přijít na náměstí podívat, jak se sází strom v městském prostředí.