Začínají volby do zastupitelstev obcí

5/10 2018

Porubané budou ve volbách do zastupitelstev obcí 5. a 6. října vybírat jak členy Zastupitelstva městského obvodu Poruba, tak ty, kteří zasednou v městských zastupitelských lavicích. Připravili jsme pro vás několik praktických voličských rad. Volební místnosti se dnes (pátek 5. 10.) otevřou ve 14 hodin a uzavřou ve 22 hodin. Zítra (sobota) lze volit od 8 do 14 hodin.

Začínají volby do zastupitelstev obcí

Ilustrační foto: archiv ÚMOb Poruba/Jiří Birke

Voličský průkaz? Tentokrát ne

Hlasování na zastupitelských úřadech České republiky a hlasování na voličský průkaz ve volbách do zastupitelstev obcí není možné.

Jak bude vypadat hlasovací lístek?

Hlasovací lístek pro volby do zastupitelstva obce i městského zastupitelstva je vytištěn oboustranně. V takovém případě je na hlasovacím lístku uveden text Pokračování na druhé straně. V záhlaví každého hlasovacího lístku je uveden název obce a počet členů zastupitelstva obce, který má být zvolen.

Jak volí cizinci?

Zastupitele mohou volit i obyvatelé jiných zemí EU, kteří jsou na našem území přihlášeni k trvalému nebo přechodnému pobytu. Právo volit však mohou cizinci realizovat pouze tehdy, pokud jsou u místně příslušného obecního úřadu zapsáni v dodatku stálého seznamu voličů. Bližší informace podá Eva Hašková, tel. 599 480 427.

Občanku, nebo pas?

Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství – občan České republiky platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem České republiky (též občanský průkaz s odstřiženým rohem a současně potvrzením o změně některého údaje, který se uvádí na občanském průkazu), občané z jiného členského státu průkazem o povolení k pobytu. Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství potřebnými doklady, nebude mu hlasování umožněno.

Jak hlasujeme?

Po obdržení úřední obálky (případně hlasovacích lístků) vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Pokud se tam neodebere, nebude mu hlasování umožněno. Volič může upravit hlasovací lístky třemi způsoby:

1. Označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany pouze jednu volební stranu. Tím je dán hlas kandidátům této volební strany v pořadí podle hlasovacího lístku v počtu, kolik činí počet členů zastupitelstva obce, který má být v obci volen.

2. Označit v rámečcích před jmény kandidátů křížkem toho kandidáta, pro kterého hlasuje, a to z kterékoli volební strany, nejvýše však tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva obce má být zvoleno.

3. Kromě toho lze oba výše popsané způsoby kombinovat: lze označit křížkem jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. V tomto případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany je dán hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu volených členů zastupitelstva obce.

Hlasování do přenosné volební schránky

Volič může ze závažných, zejména zdravotních, důvodů požádat obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost – avšak pouze v územním obvodu stálého volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči dva své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky. O možnost hlasovat do přenosné volební schránky lze požádat také na telefonním čísle 599 480 402, 599 480 201 nebo na e-mailu ikanokova@moporuba.cz.

Uzavření CVČ

Z důvodu konání voleb do zastupitelstva obce bude od 4. do 7. října uzavřeno Centrum volného času na ulici Otakara Jeremiáše.

Zdroj: www.mvcr.cz

 

Více informací najdete na:

www.mvcr.cz/volby

Volební výsledky po skončení voleb najdete na:

www.volby.cz (odkaz Zastupitelstva obcí – 2018)