Strážníci přivezou na Porubský den bezpečí i koně a psy

6/5 2019

Mezi nejatraktivnější ukázky práce bezpečnostních složek patří ukázky zásahů se zvířaty. Například úsek kynologie městské policie má sedm atestovaných psů – šest německých ovčáků a rotvajlera.

Strážníci přivezou na Porubský den bezpečí i koně a psy

Úsek hipologie MPO pracuje s dvanácti starokladrubskými koňmi. Foto: MPO

„Strážníci-kynologové jsou speciálně školeni v taktice zákroků, ale především se věnují výcviku služebních psů. Tento výcvik je velice náročný nejenom po fyzické stránce, ale také po stránce teoretické připravenosti a schopnosti využívat své znalosti a zkušenosti v praktické přípravě služebního psa. Tato práce vyžaduje maximální obětavost a schopnost věnovat se jí bez ohledu na svůj volný čas,“ popsal mluvčí Městské policie Ostrava (MPO) Michael Beneš.

Úsek hipologie MPO pracuje s dvanácti starokladrubskými koňmi. Pracoviště pod tímto názvem vzniklo v roce 2008, jedná se v podstatě o bývalý jízdní oddíl. „Kromě strážníků jsou zde do výkonu služby zařazeni také koně. Strážníci na koních jsou v Ostravě vídáni již řadu let. Tvoří nezanedbatelnou a v mnohých aspektech nenahraditelnou část ostravské městské policie,“ upřesnil mluvčí.

Na území téměř každého města najdeme lokality, které jsou při výkonu služby dostupnější na koni. Jsou to lesoparky, parky, zahrádkářské kolonie, rekreační oblasti, břehy řek či historická centra měst. „Existují také situace, kdy se kůň ve zkušených rukách ochránce zákona stává nenahraditelným pomocníkem při zabezpečování veřejného pořádku a bezpečnosti občanů. Jsou to nejrůznější kulturní, sportovní a společenské akce s velkou návštěvností, demonstrace nebo nezákonná shromáždění,“ vypočítal Michael Beneš. Strážníci na koních jsou také využíváni při reprezentaci, účastní se dětských dnů, kde se těší velké oblibě a pozornosti účastníků, doprovázejí slavnostní průvody, kterým svou přítomností dodávají vznešenosti, podílejí se na různých společenských akcích, jako jsou oficiální návštěvy státníků. Hlídková služba prováděná v určitých lokalitách na koních je podle mluvčího strážníků v mnoha ohledech účinnější a efektivnější než klasický pěší výkon služby – a rovněž šetrnější i ohleduplnější k životnímu prostředí.

„Ke zvládnutí rizikových situací jsou koně speciálně cvičeni. Zvykají si na rušivé vlivy, jako jsou projíždějící auta, výbuchy pyrotechniky či demonstranty hojně využívané transparenty a vlajky. Nesmí je vyvést z rovnováhy křik, oheň ani střelba. Učí se překonávat nejrůznější překážky, se kterými se ve městě mohou setkat, jako je například chůze do schodů či ze schodů. Školení a přezkušování se samozřejmě netýká pouze koní. Také strážníci, zařazení ke skupině hipologie, musí absolvovat náročný výcvik. Teprve po jeho zvládnutí mohou být vysláni do služby v sedle koně,“ uzavřel Michael Beneš.