Cirkulum má za sebou nejvyvedenější ročník

10/6 2019

Tři dny, pět scén, osmdesát vystoupení a další desítky mimů a živých soch. To byl ve stručnosti čtvrtý a podle ohlasů i nejvydařenější ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum.

Cirkulum má za sebou nejvyvedenější ročník

Hlavní třída ožila festivalem Cirkulum. Foto: Jiří Birke

Už počtvrté proměnil festival Cirkulum Hlavní třídu v Ostravě-Porubě v jednu velkou manéž, kde vystupovali kolombíny, harlekýni, akrobati, oživlé sochy a pouliční umělci všeho druhu. Celkově mohli diváci zhlédnout osmdesát představení na pěti scénách, přičemž jen vystoupení v šapitó a závěrečná akce v aule VŠB-TUO byly zpoplatněné, ostatní program byl zdarma.

„Z mého pohledu to byl nejvydařenější ročník. A to z mnoha důvodů. Potvrdilo se nám, že nový cirkus si získává renomé a projevilo se to zvýšeným zájmem o placená představení v šapitó. Vždyť jsme poprvé v historii mohli říct, že jsme ještě před začátkem festivalu dokázali vyprodat závěrečné vystoupení v aule VŠB, kde se představil světově uznávaný soubor Analog,“ hodnotil největší klady festivalu jeho ředitel Václav Pokorný.

Velkou změnou oproti minulosti prošel i program. Ten byl mnohem nabitější než v předchozích ročnících. „Divákům jsme nabídli osmdesát představení plus dalších asi dvacet mimů a živých soch. Obrovským způsobem se nám podařil rozšířit a zkvalitnit program na scéně La Rambla ve středovém pásu Hlavní třídy. Vystoupili tam opravdu kvalitní umělci a na scénu máme jen pozitivní ohlasy. Ty máme i od samotných vystupujících. Třeba Američané Acrobuffos říkali, že takové publikum jako v Ostravě, nikde jinde nezažili“ řekl ředitel festivalu, který složil hold i samotným návštěvníkům.

„Musím poděkovat i divákům, kteří velmi rádi s umělci spolupracovali, bez ostychu vystupovali v jejich show. A to rozhodně nebývá všude zvykem. Díky této interakci zvyšovali i kvalitu samotných vystoupení,“ pokračoval Václav Pokorný.

Festivalu vyšla i sázka na nové moderátory, kterých bylo všude plno, a publikum před vystoupeními dokázali rozpumpovat. „Vsadili jsme na umělecké moderátory a udělali jsme dobře. Aneta Klimešová i David Boš tomu dali divadelní projev, mělo to spád a diváky to bavilo,“ řekl ředitel festivalu, který rok od roku získává stále větší renomé. Letos ho mediálně podpořil i Radiožurnál, který měl v Porubě vlastní přenosový vůz a zážitky v přímém přenosu předával do celého Česka.

Součástí festivalu byla poprvé i panelová diskuze mladých umělců Aleše Hrdličky, Zuzany Drábové, Jana Jiráka a Alžběty Tiché. Ta přinesla spoustu zajímavých myšlenek. Od specifického českého pojetí nového cirkusu, kde na rozdíl od ciziny převažuje divadelní složka, přes snahy založit v Česku novocirkusovou katedru až po osobní zkušenosti s vystupováním, které shrnul Václav Pokorný takto: „Pouliční umění je návrat ke kořenům divadla. Tehdy také umělci putovali od města k městu a vystupovali přímo na ulici. A ulice je nejlepší škola života. Na své vystoupení dostáváte okamžitou zpětnou vazbu, protože když se to lidem nelíbí, odejdou. A vy okamžitě víte, že děláte něco špatně.“

Čtvrtý ročník festivalu Cikulum skončil a můžeme říct, že se vydařil. Hlavní třídu opět zaplnily desítky tisíc lidí, což je velký závazek do budoucna. Organizátoři to vědí a pomalu už chystají ročník další.

„Bude to popáté, což je takové malé jubileum. Chceme ho pojmout velkolepě. Od zahájení, kde chystáme neskutečnou show v oblacích, až po výběr jednotlivých umělců. Někteří z nich se nám hlásí už nyní. A máme zájem dostat i více představení do šapitó,“ dodal Václav Pokorný.