Harmonie se stala ozdobou Dělnické ulice

11/8 2021

V červenci skončily stavební práce v Domě s pečovatelskou službou Harmonie a areál se může pochlubit úplně novými byty pro seniory a nádherným atriem. Budova se rázem stala ozdobou celé Poruby.

Harmonie se stala ozdobou Dělnické ulice

Dům s pečovatelskou službou Harmonie. Foto: Jiří Birke

Původně zanedbaná hospodářská budova v Dělnické ulici se za poslední dva roky proměnila ve skvost Poruby. Celkový dojem z Domu s pečovatelskou službou Harmonie, který tam vznikl, výrazně zvedlo nově upravené atrium, které bylo dokončeno v červenci tohoto roku. V přilehlých traktech bude od podzimu fungovat kavárna a především služebna městské policie.

„Je to další krok, který výrazným způsobem mění k lepšímu nejstarší porubskou lokalitu s činžovním bydlením. Harmonie se opravdu povedla a atrium je ozdobou celé Poruby. Až se otevře kavárna a do služebny se nastěhují strážníci, zvýší to atraktivitu celého místa,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Atrium nabízí odpočinkovou zónu s množstvím zeleně, lavičkami, hřištěm pro děti či posilovacími stroji pro seniory. Dominantou je podsvícená fontána. Součástí jsou i garáže, které jsou určeny obyvatelům domu a městské policii, která zde bude mít služebnu. V objektu je recepce se službou.

„Střecha je osázena rozchodníky, které slouží jako přírodní klimatizace. Po Komunitním centru Všichni spolu je to teprve druhá budova se zelenou střechou v Porubě a v budoucnu chceme v tomto trendu pokračovat,“ řekla starostka.

Dům s pečovatelskou službou nabízí třiadvacet bytů 2+kk o velikosti 42 metrů čtverečních a je určen pro seniorské páry. Nemusí jít jen o manžele, bydlet spolu mohou i přátelé či jiní rodinní příslušníci. První nájemníci se do Harmonie nastěhovali na podzim loňského roku a v současné době jsou všechny byty obsazeny.

„Obvod stárne a projekt přestavby starší budovy na dům pro seniory je reakcí na tento trend. Rozšířil stávající nabídku bezbariérového nájemního bydlení pro seniory v Porubě. Byty jsou určeny pro minimálně dvoučlenné domácnosti. Ukázalo se, že o ně je veliký zájem,“ poznamenala Lucie Baránková Vilamová.

Poruba má tři domy s pečovatelskou službou (DPS). Nejstarší je DPS Astra na ulici Ivana Sekaniny, který nabízí jednapadesát bytů. DPS Průběžná tvoří unikátní městečko pro seniory a k dispozici má osmdesát bytů. S Harmonií má tak obvod 154 bytů pro dříve narozené obyvatele Poruby.