24.1.2011 – Předškoláci přišli k zápisům

Budoucí prvňáčci absolvovali v lednu svůj školní křest při zápisu do prvních tříd základních škol. Na některých byla znát tréma a napětí, jiní svou první školní zkoušku zvládli s přehledem.

PředškoláciPorubští pedagogové se i letos snažili rozptýlit jejich obavy dárky, výzdobou tříd i různými atrakcemi, které pro ně nachystali starší žáci. Dospělí se často neubránili úsměvům. „Letos se k zápisu dostavil budoucí prvňák i se svou o rok mladší sestrou, která se od něj nechtěla hnout a tvrdila, že bude do školy chodit s ním. Byla velmi komunikativní a v odpovědích na otázky pedagogů svého bratra často předběhla,“ prozradil Petr Neshoda, ředitel Základní školy na Ukrajinské ulici. V Základní škole na ulici A. Hrdličky se zase pedagogové dozvěděli řadu informací v arabském jazyce. K zápisu přišel předškolák, jehož otec je cizince, takže dítě plynule mluvilo česky i arabsky.

Porubské základní školy se dlouhodobě těší velkému zájmu Porubanů i rodičů ze vzdálenějších oblastí regionu. Kvůli kvalitnímu vzdělání svých potomků jsou ochotni respektovat dojíždění i počkat v den zápisu před školou na její otevření. „Fronty rodičů v termínu zápisů se u nás už staly tradicí. Jednou jsme napočítali dokonce 114 zájemců a také víme o mamince, která kdysi strávila čekáním na otevření školy rekordních dvanáct hodin,“ říká Milena Walderová, ředitelka Základní školy na Porubské ulici 831.

„Zápisy do prvních tříd dvanácti základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba, letos navštívilo 756 dětí, z nichž 97 přijde kvůli odkladu školní docházky k zápisu opět v příštím roce,“ sdělil místostarosta Jan Dekický. „Čísla se příliš neliší od loňského roku. Tehdy k zápisům přišlo 751 dětí, z nichž 88 do školy nenastoupilo kvůli odkladu,“ dodává místostarosta.