20.1.2011 – Senioři se zajímají o přednášky zaměřené na prevenci kriminality

Informace z oblasti bezpečnosti a rady, jak se zachovat v krizových situacích, mohou porubští senioři každý měsíc načerpat v cyklu přednášek a besed s názvem Sebeobrana seniorů. Pořad, který iniciovalo Centrum sociálních služeb Poruba, se koná každý měsíc v Domech s pečovatelskou službou na ulici I. Sekaniny a Průběžné. O příklady z praxe a konkrétní doporučení se s posluchači podělí policisté Daniel Naivert a Radim Velebnovský.

„Senioři jsou rizikovou skupinou obyvatelstva, která se často stává terčem podvodníků a zlodějů. V loňském roce se na ulici setkaly s násilím dvě naše seniorky,“ říká Vladislava Ševčíková, vedoucí Střediska sociálních služeb Centra sociálních služeb Poruba. „Jedné pachatel ukradl z ramene kabelku, druhé strhl zlatý řetízek z krku. Sérií tematických přednášek s besedami, která odstartovala v závěru loňského roku, chceme seniory seznamovat s možnými riziky a poskytnout jim návod, jak postupovat v případě krizové situace,“ dodává Ševčíková. O přednášky je mezi seniory velký zájem. Centrum sociálních služeb Poruba počítá s jejich pravidelným konáním minimálně do poloviny letošního roku.

Centrum sociálních služeb pořádá pro seniory koncerty, přednášky i komponované pořady.„Senioři jsou skvělým publikem. Jsou velmi pozorní a po skončení přednášky mě zasypávají dotazy. Jedna z přítomných dam mě dokonce žádala o praktický nácvik sebeobranných hmatů,“ říká policista Radim Velebnovský. „Starší lidé bývají často velmi důvěřiví, takže se snadno stanou obětí zlodějů i různých falešných vnuků, opravářů a uklízečů. K základním pravidlům, kterými by se měli řídit, patří nulová komunikace s cizími lidmi, kteří zazvoní u jejich dveří s tvrzením, že nesou přeplatek za elektřinu, vyhraný zájezd či lázeňský pobyt nebo nabízejí výhodnou koupi zboží. Nejrozumnější je okamžitě zavřít dveře a kontaktovat policii,“ radí policista.

Senioři by podle něj také měli být maximálně obezřetní při odchodu z pošty či obchodu a především při výběru hotovosti z bankomatů. Peníze by neměli vybírat v brzkých ranních či pozdních večerních hodinách, a pokud je to možné, měla by je doprovodit jiná osoba. Častým nešvarem je také napsaný PIN kód peněžní karty, který senioři nosí uložený v peněžence.