31.1.2011 – Radnice vybavila mateřskou školu infrasaunou

Novou infrasaunu, která má přispět k posílení imunity dětí, zakoupil Mateřské škole na ulici J. Šoupala městský obvod Poruba. Zařízení za přibližně 70 tisíc korun bude od začátku února pravidelně využívat až 250 dětí. Instalace infrasauny byla součástí rekonstrukce prostor mateřské školy. Stavení úpravy umožnily otevřít v budově další třídu a rozšířit kapacitu školky o 26 míst.

„Přestože Poruba patří z hlediska ovzduší k méně znečištěným lokalitám na Ostravsku, i na naše děti se nepříznivě podepisuje stav životního prostředí v regionu. Proto jsme se rozhodli vybavit Mateřskou školu na ulici J. Šoupala infrasaunou. Pravidelné pobyty v infrasauně mají pozitivní vliv na imunitní systém dětí a tím zlepšují jejich zdravotní stav,“ sdělil starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza a doplnil, že za toto zařízení zaplatil městský obvod částku 70 tisíc korun. Jak podotkl, celková rekonstrukce prostor školky včetně nákupu infrasauny přišla na 1,5 milionu korun.

Rekonstrukce budovy probíhala v říjnu a listopadu loňského roku. Jejím cílem bylo přebudování prostor v přízemí budovy, které dosud sloužily pro cvičení a vzdělávací činnost, na novou třídu pro 26 dětí. Ta byla otevřela v lednu letošního roku. „Vzhledem ke stále zvyšujícímu se počtu zájemců o umístění dítěte do předškolního zařízení byla kapacita této třídy okamžitě naplněna. Jde v pořadí o třetí novou třídu, kterou jsme v posledních dvou letech otevřeli. Za tuto dobu se nám podařilo rozšířit kapacitu našich 19 mateřských škol o téměř 200 míst,“ konstatoval Palyza s tím, že v současné době dochází do porubských mateřinek přes 2000 dětí.

Od začátku února mohou děti ze dvou porubských mateřských škol využívat novou infrasaunu, která je součástí sociálního zázemí MŠ na ulici J. Šoupala.Rozšíření kapacity a nákup infrasauny vítá ředitelka mateřské školy Jindřiška Vavrečková. „Zařízení budou využívat nejen děti z Mateřské školy na ulici J. Šoupala, ale také děti z Mateřské školy na ulici Josefa Skupy. Během jednoho týdne se v infrasauně vystřídá 10 tříd. Kapacita infrasauny je 5 dětí, skupiny se střídají přibližně po deseti minutách. Pohodlné je, že děti mohou při vyhřívání zůstat ve spodním prádle,“ uvedla Vavrečková. Podle ní zvýší infrasauna zájem rodičů o umístění dítěte do této školky. „Každým rokem máme u zápisů více zájemců, než můžeme uspokojit. Domnívám se, že nyní se jejich počet díky možnosti využívat infrasaunu ještě zvýší,“ řekla Vavrečková. Jak informovala, zejména v zimním období, kdy dochází ke smogovým situacím, se u dětí projevují příznaky civilizačních chorob. „Děti mají alergické reakce, zejména dráždivý kašel, dušnost, pálení očí. Také jsou častěji nachlazené,“ přiblížila s tím, že pravidelné pobyty v infrasauně by dětem měly pomoci snížit dopady znečištěného ovzduší na jejich organizmus.

Městský obvod Poruba je zřizovatelem 19 mateřských škol s kapacitou přes 2000 míst, mateřinka na ulici J. Šoupala je jednou ze dvou, které disponují infrasaunou. Jako první si toto zařízení pořídila mateřská škola na ulici Čs. exilu.