16.2.2011 – Lidé si mohou objednat kompostovací nádobu

Sběr odpadu ze zeleně do speciálních nádob umožní letos obyvatelům všech ostravských městských obvodů společnost OZO Ostrava. Rozhodla se tak na základě pilotního projektu, který loni realizovala v Třebovicích a Slezské Ostravě. Díky velkému zájmu obyvatel domkové zástavby z těchto dvou obvodů rozšíří službu do dalších částí města.

„Službu nabízíme občanům, kteří vlastní zahradu nebo zatravněný pozemek. Jde o nadstandardní doplněk k současnému systému bezplatné možnosti uložení odpadu ze zeleně do sběrného dvora,“ uvedl Petr Chalupa ze společnosti OZO Ostrava s tím, že v Porubě očekává zájem zejména od obyvatel staré Poruby. Zájemcům poskytne speciální kompostovací nádobu, která u dna disponuje prostorem pro odsazování vody, v bocích má odvětrávací otvory proti zahnívání a je umístěna na kolečkách. Nádoba bude vyvážena jednou za čtrnáct dnů v období vegetační aktivity, tedy od dubna do listopadu. Za poskytnutí nádoby o objemu 120 litrů zaplatí klienti 60 korun měsíčně, za nádobu o objemu 240 litrů musí uhradit 80 korun měsíčně. „S ohledem na dosavadní zkušenost a dvoutýdenní cyklus doporučujeme spíš nádobu větší, ale není problém v průběhu služby provést změnu nebo navýšení,“ doplnil Chalupa s tím, že s budoucími klienty bude společnost uzavírat smlouvy v období od 14. do 25. března. Zájemci se mohou k podepsání smlouvy dostavit do přízemí hlavní budovy porubské radnice na Klimkovické ulici v pondělí a ve středu od 8:00 do 12:00 hodin a od 13:00 do 17:00 hodin, v úterý, čtvrtek a pátek od 8:00 do 12:00 hodin.
Sběr odpadu ze zeleně do speciálních nádob není jedinou novinkou, kterou společnost OZO letos obyvatelům Ostravy nabízí. Od začátku ledna mohou třídit kromě plastů, papíru, skla a nápojových kartonů také kovové obaly, tedy především plechovky od potravin a nápojů a kovové obaly od kosmetiky. Občané je mohou vhazovat do žlutých kontejnerů na plast. „Kovové obaly sice netvoří výrazný podíl na složení komunálních odpadů, přesto jejich třídění umožní zvýšit materiálové využití odpadů a přispět k ochraně životního prostředí,“ poznamenal ředitel společnosti OZO Ostrava Karel Belda. Vytříděné kovové obaly spolu s kovy, které OZO získá z objemných odpadů a elektroodpadů, se budou dodávat k dalšímu zpracování do hutí. Na všechny žluté kontejnery umístilo OZO Ostrava šedé samolepky, z nichž se občané dozvědí, které druhy kovových obalů mohou vhazovat.

 

Kompostovací nádoba 1    Kompostovací nádoba 2