17.2.2011 – Řidiči blokují požární plochy

Na řadu požárních ploch, které jsou vyhrazeny pro potřeby hasičů v případě požáru výškových budov, se v Porubě hasičská technika vůbec nedostane. Na vině jsou ve většině případů špatně zaparkovaná vozidla. Vyplývá to z kontroly průjezdnosti ulic a stavu požárních ploch, kterou v uplynulých měsících prováděla v městském obvodu místní hasičská jednotka.

„Situace v některých lokalitách byla i při opakovaných kontrolách kritická. Na některých požárních plochách je dopravní značení parkujícími vozidly zcela ignorováno,“ stojí ve zprávě, kterou hasiči předali zástupcům porubské radnice. Požární plocha má přitom při případném požáru zcela zásadní význam. Je určena k tomu, aby na ní mohli hasiči zaparkovat a dostat se s technikou i do nejvyšších pater výškových budov. „Někteří motoristé si bohužel neuvědomují, jak jsou tyto plochy důležité pro bezpečnost obyvatel výškových domů. Pokud v takovém domě vypukne požár, hasiči musejí využít výškovou techniku, aby mohli zachránit lidi odříznuté požárem i z nejvyšších pater. Pokud na požární ploše parkují auta, nedostanou se hasiči s žebříkem nebo plošinou do potřebné výšky,“ říká starosta Poruby Lumír Palyza. Vedení městského obvodu proto svolalo schůzku s bezpečnostními složkami, které začnou situaci neprodleně řešit. „Radnice na základě kontrolní zprávy zajistí, aby všechny požární plochy byly řádně vyznačeny a jasně zviditelněny. Naším cílem je během co nejkratší doby zpřístupnit požární plochy napříč celou Porubou. Řidiči, kteří ohrožují bezpečnost ostatních obyvatel, budou nekompromisně postihováni,“ doplnil Palyza s tím, že podle zákona o požární ochraně hrozí fyzické osobě za porušení povinnosti stanovené tímto zákonem pokuta až do výše 25 tisíc korun. Řidiči by měli mít na paměti, že mezi základní zásady parkování patří také zachovat volný vstup do objektu a přístup k hydrantům.

Se sankcemi musejí počítat také řidiči, jejichž špatně zaparkovaný vůz brání průjezdu ulicí. Na příjezdové komunikaci totiž musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 metry pro každý směr jízdy, a to mnoho řidičů nerespektuje. Policisté se zaměří na ty porubské ulice, které záchranné složky označily ve své zprávě jako špatně průjezdné z důvodu nerespektování dopravního značení zaparkovanými vozidly.

 

Požární plochy – vozidla