23.2.2011 – Sociální automobil pomáhá znevýhodněným lidem

Klientům porubského Střediska pracovní rehabilitace na ulici L. Podéště slouží od února nový užitkový vůz, který obdrželi díky projektu Sociální automobil. Méně pohybliví či zcela nepohybliví lidé, kteří využívají služeb střediska, se tak mohou pohodlně přepravit na různé kulturní, společenské a sportovní akce. Mají tak více možností, jak aktivně a smysluplně trávit volný čas, což přispívá k jejich duševní pohodě.

„Přeprava klientů pro nás dosud představovala problém. V minulosti jsme sice zakoupili starší automobil, často jsme ale museli investovat do jeho oprav. To nás stálo nemalé prostředky, kterých nemáme nazbyt. Nové vozidlo pro nás představuje obrovskou pomoc,” říká Lenka Hankeová, ředitelka Střediska pracovní rehabilitace, které poskytuje služby osobám s mentálním i kombinovaným postižením.

Klíče od nového automobilu Ford Transit předal zástupcům porubského střediska Břetislav Božoň z reklamní agentury Kompakt, která se od roku 1997 snaží za spoluúčasti svých partnerů vytvořit a zdokonalit vozový park v ústavech a zařízeních pro výchovu, rehabilitaci a integraci hendikepovaných lidí. Pronájem automobilů těmto organizacím je financován z prodeje reklamních ploch na karoseriích sociálních automobilů. Ty jsou pak polepeny propagačními materiály různých firem, které tak přispěly na dobrou věc.

„Aktivita soukromých společností, které přispívají ke zkvalitňování služeb v sociální oblasti, je nesmírně cenná. Pomoc nejlépe ocení noví uživatelé, pro které jsou tyto služby mnohdy nepostradatelné. Pro sociální ústavy a zařízení tohoto typu je finančně nereálné zajistit si vlastními zdroji kvalitní vozový park. V mnoha institucích mají pracovníci k dispozici automobily ve špatném technickém stavu nebo nevhodné pro přepravu znevýhodněných osob. Získat finance na nový vůz s odpovídajícími parametry je pro ně obtížné. Projekt Sociální automobil je proto ideálním řešením, jak zjednodušit začlenění hendikepovaných lidí do společnosti,“ sdělil místostarosta Jan Dekický.