V mezinárodních sportovních hrách zvítězil domácí tým seniorů

Neuvěřitelné sportovní výkony podávali i přes panující vedra a svůj věk senioři ze čtyř států, kteří přijeli na akci pořádanou městským obvodem Poruba. Desátého ročníku Mezinárodních sportovních her seniorů se koncem srpna zúčastnily čtyři šestnáctičlenné týmy seniorů z Ostravy-Poruby, Košic, Katovic a Budapešti. Utkaly se v tenise, plavání, bowlingu, hře v šachy a ve stolním tenise.

V mezinárodních sportovních hrách zvítězil domácí tým seniorů

Jubilejní ročník odstartoval v Domě s pečovatelskou službou na Průběžné ulici, kde delegace čtyř států uvítal starosta Lumír Palyza. „Jsem velmi rád, že jste vážili tak dalekou cestu. Přeji vám nejen hodně štěstí v soutěžních disciplínách, ale také příjemné strávení společenského večera, na kterém budou vyhlášeny výsledky a předána ocenění. Věřím, že uvítáte také možnost prohlédnout si náš městský obvod, v jehož realizovaných projektech patří podpora aktivit pro seniory na přední místa,“ řekl starosta Lumír Palyza.

Sportovní klání v pěti disciplínách proběhla v Centru volného času na Vietnamské ulici, krytém bazénu na ulici Gen. Sochora, Zábavním centru Zuzana a v Tenisové škole L. Kubáň. „Mezinárodních sportovních her pro seniory se účastním už desátým rokem, tedy od jejich vzniku. Je to opravdu skvělá možnost poznat nové lidi a vyměnit si názory a zkušenosti,“ sdělila Silva Spěváčková, která reprezentuje porubský obvod ve stolním tenise. „Ping-pong hraji už přes šedesát let a v současné době trénuji zhruba třikrát týdně,“ dodala seniorka.

Polská reprezentantka Alfreda Czyżewska se podobné akce účastnila poprvé. „Ze sportů mě zajímá především cyklistika, tenis a box,“ prozrazuje. „Uvítala jsem možnost, že mohu navštívit Českou republiku a potkat se s lidmi, kteří vyznávají podobný styl života i v postproduktivním věku.“ 

Závěrečné slavnostní vyhlášení výsledků bylo spojeno s kulturním programem, senioři si mohli zazpívat, zatančit, ohlédnout se za společně stráveným dnem a prodiskutovat jednotlivé výkony.

Zlato získal porubský tým, stříbro vybojovalo slovenské družstvo a třetí příčku obhájili maďarští penzisté. Polští senioři obsadili čtvrtou pozici.

Mezinárodní Sportovní hry pro seniory se uskutečnily poprvé v roce 2002. Jejich iniciátorem bylo slovenské město Košice (městská část Košice-Juh). V průběhu posledních devíti let se her pravidelně účastnili senioři z České republiky, Slovenské republiky a Maďarska, do některých ročníků se zapojily i seniorské týmy z Chorvatska.