Vyšly dvě knihy o Porubě

11/5 2014

Městský obvod Poruba vydal na přelomu října a listopadu dvě knihy. Publikace Marie Šťastné Porubské sochy a reliéfy se věnuje umělecké výzdobě veřejného prostoru. Radim Horák v knize Adresa: Ostrava-Poruba aneb Patnáct portrétů porubských osobností zmapoval osudy zajímavých lidí, kteří se v Porubě buď narodili, nebo s ní spojili aspoň část svého života.

Vyšly dvě knihy o Porubě

Mnozí lidé si jich při svých procházkách už ani příliš nevšímají. Stačí ale jen trochu zvednout oči od chodníku a Porubané i návštěvníci našeho obvodu si uvědomí, kolik je v jejich okolí soch. A právě ty zmapovala historička umění Marie Šťastná v knize Porubské sochy a reliéfy. Nejstarší dílo, které publikace obsahuje, je socha Panny Marie Bolestné z roku 1877, jež stojí před kostelem svatého Mikuláše. Nejmladším dílem je pak busta Pavla Tigrida z roku 2010. Kniha popisuje šedesát děl na území městského obvodu a nechybí ani osm dalších soch, které už v Porubě nestojí.

„Města, která vyrostla v padesátých a šedesátých letech minulého století jako Poruba, vzbuzují stále větší pozornost a badatelský zájem historiků umění a architektury. Vzbuzují i zájem můj, protože Poruba se od počátku budování nejstaršího obvodu stala postupně galerií soch svého času,“ poznamenala Marie Štastná.

S myšlenkou na vznik knihy přišel porubský patriot a zastupitel Nikolas Pistolas, který autorku přesvědčil, aby publikaci o uměleckých dílech v Porubě napsala. „O vznik knihy jsem usiloval několik let a jsem rád, že paní doktorka Šťastná se toho tak úspěšně zhostila. Při listování knihou si teprve spousta čtenářů uvědomí, jaké bohatství je v našich ulicích ukryto a že Poruba je v podstatě jednou velkou galerií,“ uvedl Nikolas Pistolas.

Poruba má nejenom spoustu uměleckých děl v ulicích. Na území obvodu žila či stále žije řada zajímavých lidí. O některých z nich si čtenáři mohou přečíst v knize Adresa: Ostrava-Poruba aneb Patnáct portrétů porubských osobností, kterou napsal učitel gymnázia Radim Horák. V knize zájemci najdou medailony, rozhovory a vzpomínky lidí jako byli a jsou Zdeněk Škarvada, Ilja Hurník, Rajko Doleček, Karel Haruda, Jiří Hanibal, Adolfina Tačová, Radim Uzel, Marie Rottrová, Věra Špinarová, Jaromír Nohavica, Heidi Janků, Taťána Kocembová-Netoličková, Martin Prusek, Petr Bende a Lukáš Bárta. Vše doplňuje bohatý fotografický materiál.

„Vybrat osobnosti do této knihy nebylo jednoduché ani náhodné. Chtěl jsem čtenáři především poskytnout mozaiku neobyčejných lidských osudů, koláž portrétů lidí mnoha profesí a zájmu, kteří jsou svým mimořádným talentem, houževnatostí a pracovitostí pro své okolí zajímavé, a které spojuje především Poruba. Ono místo, kde prožili svá školní léta, počátky profesní kariéry, kde získali první byt a cenné životní zkušenosti. A především je to místo, které se většině z nich dostalo hluboko pod kůži, a i když dnes třeba bydlí jinde, na Porubu pořád s láskou vzpomínají,“ řekl autor knihy Radim Horák.

Obě knihy si zájemci mohou koupit v Infocentru Poruba na Hlavní třídě. Publikace Porubské sochy a reliéfy vychází ve formátu A4, má 120 stran a stát bude 250 korun, knihu Adresa: Ostrava-Poruba aneb Patnáct portrétů porubských osobností, která má 184 stran formátu B5, koupíte za 185 korun.

Ukázka z knihy Porubské sochy a reliéfy - zde