13.8.2007 – Lučištníci a lehkooděnci se utkali o dukáty

Porubské děti si užily tematický příměstský tábor, který pro ně připravilo Kulturní centrum Poruba na ulici L. Podéště. Celý týden družstva lehkooděnců a lučištníků sbírala v řadě soutěží penízky do kožených váčků a získávala vědomosti o hradech a zámcích regionu.

"Letní příměstský tábor pořádáme čtvrtým rokem. První ročník byl zaměřen na období pravěku, v dalším roce jsme si hráli na mimozemšťany, třetí rok byl věnován říší zvířat. Letos jsme vymysleli tematickou táborovou hru s názvem Hurá na hrad," prozradila Monika Soviarová z kulturního centra. Dvanáct dětí ve věku sedmi až čtrnácti let si za týden prohlédlo zámky Raduň, Hradec nad Moravicí i Slezkoostravský hrad.
"Příměstské tábory jsou u dětí i rodičů oblíbené. Děti, které nechtějí pobývat delší dobu bez svých blízkých, mají možnost příjemně trávit volný čas s kamarády v době, kdy jsou jejich rodiče v zaměstnání. Rodiče tak mohou být klidní, protože o jejich děti je po všech stránkách dobře postaráno," sdělila Hana Dinkovová, vedoucí oddělení školství, kultury a volného času porubského úřadu.
"Každý den si čteme zajímavé pověsti, které se vážou k dané oblasti a pak soutěžíme ve veršotepectví, " doplnila Monika Soviarová.
"Asi nejvíc mi daly zabrat soutěžní otázky, týkající se stavění hradů. Nejtěžší byla otázka, jak bychom správně vevnitř hradu vybudovali točité schodiště - jestli ve směru nebo protisměru hodinových ručiček," přiznala třináctiletá Zuzana Bergerová, účastnice příměstského tábora.
Celotýdenní táborová hra vyvrcholila nálezem pokladu, který se ukrýval v porubském lesoparku poblíž Myslivny. Družstva si po rozluštění indicií vysloužila pamětní mince, poté byli všichni slavnostně pasování na rytíře a obdrželi pergamen, obsahující rytířské devatero.
V letních měsících v Porubě probíhaly i další příměstské tábory za finančního přispění městského obvodu. Děti mohly svůj volný čas trávit na táboře, který pořádala Tělovýchovná jednota Sokol Poruba nebo občanské sdružení Arrows Ostrava.