28.4.2011 – Poruba si připomněla 66. výročí osvobození

Porubané si dnes připomněli události II. světové války u památníku na Vřesinské ulici v Ostravě-Porubě. Pietního aktu se zúčastnili představitelé městského obvodu a pamětníci, mezi nimiž nechyběl čestný občan Ostravy brigádní generál Zdeněk Škarvada, který bojoval v Anglii jako letec 310. čs. stíhací perutě RAF.

„Desítky Porubanů přišly ve válce o život a stovky dalších ztratily přátele, příbuzné, sousedy, majetek či střechu nad hlavou. Z dříve prosperující obce se kvůli válce stala obec ochromená a zničená. Přesto se lidem, vyčerpaným válečnými útrapami, podařilo oživit představu o obnově a rozvoji. Díky nim je dnes Poruba domovem sedmdesáti tisíc lidí a je kvalitním místem pro život,“ uvedl starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. Vzpomínkový akt věnoval všem padlým v boji i těm, kteří zemřeli v důsledku válečného strádání.

Osvobození Poruby bylo součástí takzvané ostravské operace, která byla jednou z největších vojenských akcí na našem území. Trvala 57 dní, během nichž bylo osvobozeno 16 měst a přes 600 obcí. Poruba byla 27. dubna 1945 při osvobozovacích bojích třináct hodin nepřetržitě bombardována, během tohoto dne bylo zničeno téměř 90 budov. Východní část obce byla dobyta 28. dubna, porubský zámek 29. dubna.