5.4.2011 – Úřad se zaměří na kontroly pejskařů

Na majitele psů nerespektující vyhlášky si od poloviny dubna posvítí porubská radnice. Pejskaři, kteří nechají zvíře volně pobíhat na veřejných prostranstvích, neuklidí po něm exkrementy nebo nebudou mít psa zaevidovaného na úřadu, budou nekompromisně sankcionováni.

„Porubský úřad v současné době eviduje 3 892 psů. Na základě zkušeností však předpokládáme, že skutečný počet bude mnohem vyšší,“ říká porubský místostarosta Dalibor Malík. „Až dosud jsme byli k pejskařům tolerantní, ale domluvy a mírné finanční postihy se míjely účinkem. Proto chceme v součinnosti s městskou policií změnit přístup. Doufáme, že zpřísněná opatření přispějí ke zlepšení pořádku na veřejných prostranstvích našeho obvodu,“ dodává místostarosta.

Od půlky dubna se pracovníci úřadu spolu se strážníky Městské policie Ostrava zaměří na kontrolu a pokutování pejskařů, kteří nedodržují vyhlášky. V Porubě budou probíhat ve velkém rozsahu intenzivní kontroly evidence psů, úklidu exkrementů i pohybu psů na vodítku. Strážníci budou při pochůzkách zjišťovat, zda mají majitelé psů veškeré náležitosti ohledně svého zvířete v pořádku.pejskaři

Za neuklizený exkrement jim může být na místě uložena bloková pokuta do výše jednoho tisíce korun, stejně jako v případě volného pobíhání psa mimo určené místo. Ve správním řízení však mohou být pokuty mnohonásobně vyšší.

„V loňském roce řešili strážníci v Porubě 230 přestupků za znečišťování veřejného prostranství psími exkrementy a 1 306 případů, kdy majitelé nebo držitelé psů nerespektovali povinnost zabezpečit psa při pohybu mimo místa určená k volnému pohybu psů,“ konstatuje Vladimíra Zychová, mluvčí Městské policie Ostrava. Zástupci porubské radnice předpokládají, že díky intenzivním kontrolám se počet sankcionovaných majitelů psů letos výrazně zvýší.

Porubská radnice však nechystá pouze represivní opatření. Majitelům psů letos vyjde vstříc nákupem a instalací nových stojanů na sáčky určené ke sběru výkalů. „Také jsme zakoupili speciální vysavač na psí exkrementy a drobný odpad, se kterým budou pracovníci veřejně prospěšných prací čistit ulice,“ doplnil místostarosta Malík s tím, že před dvěma lety radnice rozšířila počet míst, kde mohou lidé své mazlíčky volně venčit. Sedm míst, která jsou v Porubě určená pro volný pohyb psů bez vodítka i náhubku, jsou označena tabulkou Volný pohyb psů dovolen. Jejich seznam spolu s mapou naleznou občané na webu porubského obvodu www.moporuba.cz.