27.4.2011 – Cyklisté změří síly v maratonu

Městský obvod Poruba hostí čtvrtý ročník příměstského cyklistického maratonu Škodabike. Akce, která se koná pod záštitou starosty Poruby Lumíra Palyzy, odstartuje 30. dubna v 10:00 hodin v areálu Vysoké školy báňské- Technické univerzity Ostrava. Účastníci mohou svou kondici prověřit na dvou tratích dlouhých 68 a 35 kilometrů, pro rodiče s dětmi je připravena nesoutěžní trať v délce šesti kilometrů.

„Trasa je příjemná a nenáročná, vede krásnou přírodou převážně po zpevněných lesních cestách přes oblíbená výletní místa jako jsou Mexiko a Kyjovice-Zátiší, na Opavsku přes Jakubčovice, Raduň a Nové Sedlice zpět do výchozího bodu v Porubě,“ říká pořadatel závodu Libor Hrdina.
Oblíbenou sportovní akci zaštítil svým jménem starosta Poruby Lumír Palyza. „Cyklistický maraton pro amatéry je vhodnou formou popularizace ekologického způsobu dopravy. V Porubě už více než deset let budujeme síť cyklotras. V současné době mají příznivci jízdních kol k dispozici téměř šestnáct kilometrů stezek. Snažíme se občany motivovat, aby je využívali nejen k volnočasovým a sportovním aktivitám, ale také k dopravě do zaměstnání či škol. Věřím, že letošní cyklistický maraton přiláká nové nadšence tohoto dopravního prostředku,“ uvedl Palyza.
Zájemci o účast v soutěži se mohou přihlásit 29. dubna od 16:00 do 20:00 hodin a 30. dubna od 6:00 do 9:30 v pavilonu C technické univerzity.
„Závodit se bude v kategoriích jednotlivců podle věku a pohlaví, na trať vyjedou také týmy složené z žáků základních, středních a vysokých škol i rodičů s dětmi do 10 let,“ dodává Hrdina. Startovné ve výši 150 až 200 korun podle délky trati zahrnuje zdravotní a pořadatelskou službu, občerstvení v průběhu závodu i oběd v cíli. Studenti a žáci škol startovné platit nemusí, pokud budou závodit v kategorii „Tým ZŠ, SŠ“. Podmínkou účasti v závodu je cyklistická přilba, závodníci mladší 18 let mohou startovat pouze s písemným souhlasem zákonného zástupce nebo v doprovodu dospělé osoby.