21.7.2011 – Poruba si posvítila na neukázněné pejskaře

Na majitelé psů, nedodržující obecně závazné vyhlášky, se zaměřila porubská radnice ve spolupráci se strážníky městské policie. Po dobu jednoho měsíce pracovníci úřadu spolu se strážníky zkontrolovali 1300 pejskařů. Zjišťovali, zda jsou jejich zvířata řádně zaevidována.

„Cílem akce bylo zpřesnění evidence psů v našem městském obvodu. Úřad v současné době eviduje přes 4000 psů, domníváme se však, že část obyvatel za své zvíře neodvádí poplatek, přestože jim to nařizuje obecně závazná vyhláška,“ říká porubský místostarosta Dalibor Malík.

„Strážníci v průběhu celého měsíce kontrolovali při pochůzkách v obvodu pejskaře a zapisovali údaje o jednotlivých zvířatech, například plemeno, barvu a číslo známky. V rámci akce řešili strážníci v Porubě 73 přestupků v souvislosti se znečišťováním veřejného prostranství psími exkrementy nebo s volným pohybem psů mimo místa k tomu určená,“ sdělil Jindřich Petruška, vedoucí oddělení městské policie Integrovaného výjezdového centra na Martinovské ulici. Konečný seznam, čítající 1300 lidí, kteří venčili psy, strážníci předali porubské radnici. Jednotlivé údaje poté prověřili zaměstnanci úřadu a na základě zjištěných nesrovnalostí zaslali výzvy k ohlášení poplatkové povinnosti 160 občanům, z nichž se jich zatím na radnici dostavilo 83.

„Pozitivní je zejména zjištění, že počet občanů, kteří evidují své psy, stoupá. Zatímco v loňském roce zaevidovalo od ledna do července v Porubě zvířata 297 majitelů, v letošním roce je za stejné období přihlášeno už 543 nových držitelů psů,“ konstatuje místostarosta Malík. Doplňuje, že radnice bude spolu s městskou policií v intenzivních kontrolách pejskařů pokračovat i nadále.

Porubská radnice letos vyšla majitelům psů vstříc nákupem a instalací 30 nových stojanů na sáčky ke sběru výkalů, které v červnu rozmístila napříč Porubou, a zakoupila speciální vysavač na psí exkrementy a drobný odpad, se kterým pracovníci veřejně prospěšných prací čistí ulice. Před dvěma lety také rozšířila počet míst, kde mohou lidé své mazlíčky volně venčit. Sedm míst, která jsou v Porubě určená pro volný pohyb psů bez vodítka i náhubku, jsou označena tabulkou Volný pohyb psů dovolen. Jejich seznam spolu s mapou naleznou občané na webu porubského obvodu www.moporuba.cz.