13.7.2011 – V Porubě vzniká posilovna v přírodě a zahrada s grilem pro rodiny s dětmi

Více možností, jak aktivně trávit volný čas, budou mít po prázdninách obyvatelé Ostravy-Poruby. Městský obvod realizuje v letních měsících dva projekty, díky nimž vznikne posilovna v přírodě a zahrada s herními prvky a grilem pro rodiny s malými dětmi. Na jejich realizaci obdržela porubská radnice dotaci od statutárního města Ostravy a využije i finance získané za umístění v soutěži Obec přátelská rodině.

První z projektů „Místo piva v hospodě posilovna v přírodě“ přinese obyvatelům druhého nejlidnatějšího ostravského obvodu možnost aktivně relaxovat. Díky dotaci z rozpočtu statutárního města Ostravy ve výši 130 tisíc korun se porubská radnice pustila do rozšiřování aktivit ve venkovních prostorách Centra volného času na ulici O. Jeremiáše. Ke stávajícímu zázemí, které tvoří posezení s grily, ruské kuželky, pingpongový stůl a minigolfové hřiště, přibude do konce léta posilovna v přírodě. „V tuto chvíli je nainstalováno sedm cvičebních mechanizmů, na kterých už mohou lidé sportovat, i když zatím pouze ve zkušebním režimu. Posilovnu ještě doplníme o informativní tabuli s popisem, jak jednotlivá zařízení využívat. Zahájení ostrého provozu posilovny plánujeme na září,“ řekl místostarosta městského obvodu Poruba Jan Dekický s tím, že vybavení areálu má přispět k prevenci kriminality a sociálně-patologických jevů ve společnosti.

Posilovna v příroděZatímco posilovnu v přírodě mohou využívat zástupci všech generací, druhý z realizovaných projektů je primárně určen rodinám s malými dětmi. V areálu Základní školy na Ukrajinské ulici, kde sídlí i Rodinné centrum Kaštánek, vzniká zahrada s pískovištěm, herními prvky a grilem. Součástí nového vybavení je i stůl na stolní tenis a venkovní šachovnice, které zájemci najdou v sousedních prostorách víceúčelového hřiště. „Na vybudování volnočasového zázemí využijeme větší část z půlmilionové dotace, kterou jsme získali za loňské vítězství v celostátní soutěži Obec přátelská rodině v kategorii obce s více než 50 tisíci obyvateli,“ doplnil Dekický. Jak uvedl, na přípravě projektu se podíleli rodiče s dětmi, když spolurozhodovali o podobě nové zahrady a připravili stávající prostory pro instalaci prvků. Celková částka, kterou obvod do realizace projektu investuje, činí zhruba 300 tisíc korun. Nový areál by měl být dokončen v září letošního roku.