28.7.2011 – Seniorky si užívají „Domovinku“

Seniorky, využívající ambulantní služby Centra sociálních služeb Poruba v Domě s pečovatelskou službou ASTRA, začínají každý den četbou novin u kávy a čaje. Přiznávají, že nejraději pročítají horoskopy a události ze společnosti, které pak důkladně prodiskutují. Den tráví poslechem hudby, relaxačním cvičením, malými procházkami i hrami, které jsou zaměřeny na trénování paměti a motorických dovedností. Společnému zázemí říkají „Domovinka.“

Centrum sociálních služeb Poruba nabízí klientům ambulantní službu už deset let. Bezbariérové zařízení využívají zájemci každý všední den od 7:00 do 15:00 hodin. „Ambulantní služba je určena lidem, jejichž situace vyžaduje systematickou podporu jiné osoby. Je zaměřena na osoby se sníženou soběstačností z důvodu věku nebo zdravotního postižení. Klienty dopravujeme do našeho zařízení a odvážíme zpět domů podle jejich potřeby,“ vysvětluje Jiřina Foldynová, ředitelka Centra sociálních služeb Poruba. Dodává, že úkolem služby je především podpora aktivity seniorů, kteří žijí osamoceně v domácím prostředí. Sociální kontakt s vrstevníky a cílené činnosti vedou k uchování kvality života a zlepšení psychického a zdravotního stavu seniorů.

Seniorky v Domovince„Úplně jsem pookřála,“ říká Marie Hochvaldová, která využívá ambulantní službu dva měsíce. „Doma nemám s kým promluvit, ale tady jsou skvělé ženské, které mě mezi sebe okamžitě přijaly.“

Denní program, který připravují pracovnice ambulantní služby, je zaměřen především na trénink paměti a procvičování slovní zásoby. Seniorky hrají slovní hry, řeší přesmyčky, doplňují písmenka v příslovích. Jemnou motoriku zlepšují výrobou keramiky, skládanek z papíru a tvorbou dárků pro mateřinku na ulici Oty Synka. Děti ze školy seniorky pravidelně navštěvují se svým kulturním programem.

Tým seniorek se také každoročně zapojuje do soutěže Šikovné ruce našich seniorů v Lysé nad Labem. V loňském roce získaly za své keramické výrobky s názvem Křemílek a Vochomůrka nejvyšší ocenění.