29.4.2009 – Hřiště u mateřských škol se otevřou veřejnosti

Rodiny s malými dětmi mohou od začátku května využívat zahrady s hřišti u některých porubských mateřských škol. Umožní jim to projekt Veřejné dětské hřiště zastřešený městským obvodem Poruba, do kterého se zapojí tři mateřinky. Ty zpřístupní své zahrady veřejnosti každý všední den odpoledne a celodenně o víkendech, a to i v době letních prázdnin.

29.4.2009 – Hřiště u mateřských škol se otevřou veřejnosti

Otevřené dveře do zahrad s hřišti najdou rodiny v mateřských školách na ulicích Čs. exilu, O. Jeremiáše a po dokončení úprav zahrady také v mateřince na Sokolovské ulici, která se veřejnosti otevře 1. července. „Tyto školky jsme do projektu vybrali z toho důvodu, že v částech Poruby, kde se nacházejí, chybí areály pro volnočasové vyžití malých dětí. Všem třem školkám jsme na naše náklady zajistili správce, kteří budou dohlížet na dodržování návštěvního řádu hřišť, čímž se zabrání poškozování majetku,“ uvedl místostarosta Poruby Jan Dekický. Dodal, že cílem projektu je zajistit veřejnosti více bezpečných hracích ploch s přímým dozorem.

Nehlídaná dětská hřiště se totiž pravidelně stávají terčem vandalů, kteří na nich ročně způsobí škody ve výši desítek tisíc korun. Kvůli jejich nájezdům se hřiště stávají nebezpečnými. „Téměř denně musíme opravovat zábradlí, prolézačky a houpačky, výtržníci ničí také odpadkové koše a lavičky,“ konstatoval Milan Gregor z odboru technického a provozního porubské radnice. Prostory nehlídaných volně přístupných hřišť také zneužívají pejskaři k venčení svých čtyřnohých mazlíčků, ve večerních hodinách jsou vyhledávaným místem pubescentů, kteří v nich pořádají alkoholové dýchánky.

Nápad nabídnout zahrady školek k využití veřejnosti není novinkou, podobné projekty již fungují například v Opavě, Krnově či Praze. S realizací této myšlenky v Porubě přišla jako první mateřská škola na ulici Čs. exilu. Ta si díky občanskému sdružení Místo pro děti zajistila kvalitní herní prvky vyrobené ze dřeva. „Rodinám s dětmi můžeme nabídnout zahradu s pískovišti, lavičkami, zahradními stavbami a cestičkami pro dopravní hry. V budoucnu bychom rádi zahradu vybavili dalšími atrakcemi, vybudovali venkovní toalety a oddělili zahradu od cesty živým plotem,“ řekla ředitelka mateřské školy na ulici Čs. exilu Dana Schönová. Projekt má podle ní velkou podporu rodičů dětí, které tuto školku navštěvují. Vítají jej i mladé rodiny z širokého okolí. „Jsem otcem pěti dětí a tento nápad se mi jeví jako dobrý. Na volně přístupná hřiště bez dozoru totiž není naše společnost dostatečně vyzrálá. Pokud mateřské školy zpřístupní své zahrady veřejnosti a obvod zároveň zaplatí správce, který bude na hřiště dohlížet, budou peníze daňových poplatníků vynaloženy smysluplně,“ míní Vilém Novák z Ostravy-Poruby.

Městský obvod Poruba je zřizovatelem devatenácti mateřských škol, do nichž dochází téměř dva tisíce dětí. „Předpokládáme, že se do projektu Veřejné dětské hřiště postupně zapojí všechny naše mateřinky,“ uzavřel Dekický.