29.4.2009 – Pietní místo čekají změny

Okolí druhého největšího bludného balvanu v republice, který je chráněnou přírodní památkou, projde letos nepřehlédnutelnou úpravou. Místo, kde si lidé symbolicky připomínají významné události republiky, by mělo získat ještě intimnější charakter.

29.4.2009 – Pietní místo čekají změny

„Kolem památníku chceme ještě letos vysadit živý plot tvořený převážně tújemi, které místo odcloní od okolí, aby získalo na důstojnosti,“ sdělil porubský starosta Lumír Palyza. Zelenou hradbu kolem památníku by mělo vytvořit 34 tújí, několik jalovců, tavolníků a dřišťálů.

Porubský bludný balvan je druhým největším v republice a na naše území se dostal zhruba před 300 000 lety se skandinávským pevninským ledovcem. Na současné místo ve Vřesinské ulici byl převezen v roce 1968. Tehdy se stal součástí pomníku věnovanému padlým obyvatelům místní části Ostravy během II. světové války. Od roku 1990 je přes deset tun vážící blok z červené skandinávské žuly s absolutně nejdelší 355 centimetrovou osou v republice chráněnou přírodní památkou.

Porubští starousedlíci u bludného balvanu uctili 28. 4. 2009 památku všech, kteří padli v boji při osvobozování obce. Kytici zde položil i porubský starosta Lumír Palyza.

 

Poruba byla po těžkých bojích osvobozena Rudou armádou v dubnu roku 1945. Přežila třináct hodin nepřetržitých náletů, během kterých 540 sovětských letadel shodilo na obec velké množství tříštivých a zápalných bomb. Po ukončení náletů napočítali v Porubě 88 požárů. První ruští vojáci byli v Porubě před polednem 27. dubna, východní část obce byla dobyta 28. dubna, zámek 29. dubna odpoledne.