14.3.2011 – Poruba rozšiřuje síť cyklostezek

Výstavbu chybějící části cyklostezky na Opavské ulici v úseku od hypermarketu Interspar po hypermarket Tesco zahájil městský obvod Poruba. Na rekonstrukci 760 metrů dlouhého úseku se mu podařilo získat podporu z Regionálního operačního programu NUTS II Moravskoslezsko 2007–2013. První cyklisté by se po nové trase měli projet už v červnu letošního roku.

logo ROP„Loni jsme zareagovali na výzvu pro předkládání žádostí o dotaci v oblasti podpory Bezpečnost na komunikacích, cyklo a pěší doprava. Schválená dotace nám bude poskytnuta ve výši zhruba 3,2 milionů korun,“ uvedl místostarosta městského obvodu Poruba Petr Mihálik s tím, že celkové náklady na realizaci projektu činí přibližně 5,5 milionu korun. „O dofinancování stavby jsme požádali statutární město Ostrava,“ doplnil Mihálik.

Cyklistická stezka protíná tři ostravské městské obvody, její stěžejní část vede Porubou a navazuje na již vybudovanou cyklostezku v Třebovicích a Svinově. Je zahrnuta do trasy M, jejíž úsek je součástí Jantarové stezky, tedy cyklostezky nadnárodního charakteru. „Projekt byl zpracován tak, aby stezka splňovala požadavky na dopravu do zaměstnání či školy a sloužila zároveň i pro rekreační účely. Proto je velký důraz kladen na bezpečnost trasy. Naší snahou je maximálně oddělit k životnímu prostředí šetrné druhy dopravy, mezi něž cyklistika bezesporu patří, od motoristické dopravy,“ vysvětlil Mihálik a výstavba cyklostezkypoznamenal, že výstavba stezky zahrnuje úpravy komunikací včetně vybavení, rekonstrukci a novostavbu chodníků a stezek pro chodce a cyklisty, dále vybudování opěrné zdi a oplocení, nové dopravní značení či instalaci zpomalovacích prahů na Mongolské ulici.

Poruba disponuje přibližně šestnáctikilometrovou sítí cyklotras, s jejichž budováním se v městském obvodu začalo na sklonku 90. let 20. století. V současnosti obvod protíná osm cyklostezek. K nejvyužívanějším patří stezka na Hlavní třídě, oblíbené jsou rovněž trasy po Průběžné a Martinovské ulici, které spojují Porubu se sousedícími ostravskými obvody. Hlavním cílem je, aby byly stezky bezpečné, navazovaly na sebe a cyklisté po nich mohli dojet z Poruby do vzdálenějších míst.