15.3.2011 – Z prvňáčků už jsou čtenáři

Porubským knihovnám dnes přibyli noví čtenáři. Děti z prvních tříd pasoval do cechu čtenářského starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. Slavnostní obřad byl součástí týdenního programu, který pro nejmenší připravila Knihovna města Ostravy.

Začínající čtenáři se v rámci Týdne prvňáčků seznamují s fungováním knihovny a mohou se zdarma zaregistrovat. Knihovnice jim radí, jak vyhledat zajímavé knihy a jak s nimi zacházet. „Jsem rád, že se knihovny snaží vytvořit u dětí vztah ke čtení, vzbudit jejich zájem o literaturu a zapojit čtení do jejich běžných denních aktivit. I v době internetu, mobilů a dalších technických vymožeností by kniha měla zůstat dobrým přítelem dětí a být přirozenou součástí jejich života,“ řekl Prvňáčci v knihovněstarosta při setkání se žáky 1. B ze Základní školy na ulici A. Hrdličky. Ty v pobočce knihovny na Podroužkově ulici uvítaly knihovnice v maskách pejska a kočičky, zahrály jim pohádku a předaly dekret čtenáře. Ačkoliv si děti základy čtenářských dovedností teprve osvojují, v písmenkovém království se jim podle knihovnic líbí. „Nejvíce je zajímají detektivky a 3D publikace,“ uvedly.

Pobočka městské knihovny na Podroužkově ulici, v níž slavnostní pasování probíhalo, registruje v současné době zhruba osm set dětských čtenářů. Knihovna města Ostravy disponuje v městském obvodu Poruba celkem čtyřmi pobočkami, kromě Podroužkovy ulice je zájemci najdou na ulicích Opavské, Vietnamské a L. Podéště.