16.3.2011 – V Porubě odstartoval projekt Aktivní senior

Projekt „Aktivní senior“ zahájili dnes v Porubě strážníci ostravské městské policie ve spolupráci s porubskou radnicí. Jde o celoroční program přednášek, exkurzí a výletů, který má podpořit vzdělanost seniorů, poskytnout jim návod na chování v krizových situacích a také je zapojit do veřejného života.

Na první společné setkání se strážníky a zástupci porubské radnice dnes přišly do Centra volného času na Vietnamské ulici dvě desítky porubských seniorů. Seznámili se s koncepcí programu a mohli vyplnit přihlášky. „Strážníci se budou se seniory setkávat jednou za tři týdny a součástí programu budou i víkendové výlety a exkurze. Senioři si zajímavou formou oživí právní povědomí a získají informace a rady, jak se chovat v krizových situacích a také v situacích, kdy se stanou sami obětí kriminality nebo svědky těchto negativních společenských jevů,“ uvedla vedoucí skupiny prevence Městské policie Ostrava Seniorům představili projekt policisté.Petra Stoklasová s tím, že projekt Aktivní senior navazuje na loňský ročník, který úspěšně proběhl v Moravské Ostravě a Přívozu a Ostravě-Jihu.

Projekt Aktivní senior je jednou z mnoha aktivit určených pro občany důchodového věku, na kterých se městský obvod Poruba podílí. „V Porubě tvoří generace seniorů početnou část populace, proto jim věnujeme zvýšenou pozornost. Naše Centrum sociálních služeb každý měsíc pořádá v domech s pečovatelskou službou cyklus přednášek s názvem Sebeobrana seniorů a loni jsme odstartovali projekt Bezpečí pro porubské seniory. Všechny tyto aktivity mají stejný cíl, a to posílit bezpečí seniorů a aktivně je zapojit do ochrany před podvodníky a násilníky,“ uvedl starosta městského obvodu Lumír Palyza.