28.7.2010 – Tubus skrýval sto let starý vzkaz předků

Kostel sv. Mikuláše, který je jednou z nejstarších památek v Porubě, vydal po více než 100 letech poselství předků. Při opravě kostelní věže byl nalezen tubus, který obsahoval historické dokumenty, mince a pohlednice. Většina archiválií se do věže kostela vrátí, představitelé městského obvodu Poruba k nim přidali vzkaz budoucím generacím.

Historické dokumenty a předměty, které byly nalezeny v tubusu ukrytém ve věži kostela sv. Mikuláše.„Informujeme v něm o změnách, které se u nás v posledních letech udály, o největších investičních akcích a připojili jsme také přání do budoucna,“ uvedl starosta Lumír Palyza. Ten ocenil význam textu pamětního spisu, který do tubusu vložili zástupci obce Svinov v roce 1909. V jeho závěru vyzývají příští generace, aby zůstali věrni svému národu a českému jazyku. „Odkaz je v dnešní době globalizace a sjednocování Evropy mimořádně aktuální,“ podotkl Palyza.
Právě probíhající rekonstrukci věže kostela sv. Mikuláše si vyžádal nevyhovující stav dřevěného bednění a poškození kopule. Náklady církev vyčíslila na zhruba 2 miliony korun, více než čtvrtinu částky přispěl ostravský magistrát. Poslední opravy kostelní věže probíhaly v roce 1984.