6.5.2011 – Obyvatelé Poruby mají možnost podílet se na rekonstrukci ulic

Porubská radnice pokračuje v ojedinělém projektu, který umožňuje veřejnosti rozhodovat o výsledné podobě rekonstrukce jejich ulic. Princip přímé komunikace s obyvateli využívá radnice už potřetí. Občané měli v minulosti možnost připomínkovat opravy na náměstí B. Němcové a ulici J. Šoupala. Nyní radnice iniciuje sérii setkání k plánované rekonstrukci Žilinské ulice.

Radnice zástupcům bytových družstev a sdružení vlastníků bytů z Žilinské ulice představila plány na komplexní úpravu úseku od ulice 1. čs. armádního sboru až po ulici K. Pokorného. Zástupcům nájemníků nabídla možnost podílet se na zvelebení prostředí, ve kterém žijí. Spolupráce má mít formu spolufinancování opravy přístupových chodníků k jednotlivým domům. Pokud budou zástupci bytových družstev a sdružení vlastníků bytů ochotni na tento plán přistoupit, zařadí radnice projekt na přední místo v seznamu plánovaných akcí. Rekonstrukce by tak mohla začít už v příštím roce. Komplexní úprava Žilinské ulice si vyžádá částku v řádu milionů korun, příspěvek partnerů z řad obyvatel by měl být výrazně nižší a pohybovat se v řádu desítek tisíc korun.

„Rekonstrukcí by kromě chodníků prošla také páteřní komunikace. Po úpravě by se z ní stala obytná zóna. Ta by vzhledem ke zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti chodců přinesla větší komfort nejen lidem, kteří v ulici bydlí, ale také rodinám s dětmi, kteří touto ulicí procházejí k blízkým vzdělávacím zařízením. V lokalitě by mohlo také přibýt zhruba třicet až čtyřicet nových parkovacích stání,“ říká porubský místostarosta Petr Mihálik.

Písemné stanovisko, od kterého se bude odvíjet další postup, by měli zástupci bytových družstev a sdružení vlastníků bytů doručit porubské radnici do konce května.