26.5.2011 – Hlavní třída hostí umělecký happening

Na velký umělecký happening se připravuje Hlavní třída v Ostravě-Porubě. Poslední květnovou sobotu se sem sjedou desítky umělců, kteří představí návštěvníkům svůj talent a dovednosti. Dopoledne bude patřit výtvarníkům tvořícím díla pod širým nebem a odpoledne se představí divadelní soubory, artisté, šermíři a kaskadéři.

Ojedinělou přehlídku uměleckých profesí zahájí 28. května v dopoledních hodinách mladí výtvarníci z Ostravy, Brna, Prahy i sousedního Slovenska. Před zraky diváků budou na veřejném prostranství Hlavní třídy tvořit originální malby. Součástí programu bude grafický workshop, tedy dílna pod širým nebem, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet práci se spreji, fixy a barvami používanými v současné výtvarné tvorbě. Lektor jim vysvětlí jednoduché techniky a pomůže radami a ukázkami při tvorbě. „Lidé tak budou mít jedinečnou příležitost seznámit se s generací nastupujících výtvarníků a přímo se účastnit procesu vzniku uměleckého díla,“ řekl místostarosta městského obvodu Poruba Jan Dekický. Jak doplnil, výtvarné práce z uměleckého happeningu budou posléze k vidění v Galerii Jáma a také v Galerii na schodech porubské radnice.

Atraktivní program bude pokračovat i v odpoledních hodinách festivalem pouličních divadel. Na pódiu u kruhového objezdu se budou střídat herecké soubory z celé republiky. Divákům se představí například seskupení nazvané Cirkus trochu jinak, které do Poruby přijede se svým nejnovějším představením. Jde o vrcholnou akrobacii na šálách v šesti metrové výšce spojenou s žonglérskou ekvilibristikou na zemi, kdy vše je propojeno příběhem o lásce. Dalším z účinkujících bude Divadlo bez střechy, v jehož představení vynikne úžasné propojení pouličního divadla se šermířsko-kaskadérskou dovedností účinkujících. O zábavu se během celého dne budou starat žongléři a klauni, nebude chybět ani hudební doprovod.