2.5.2011 – Městský obvod zvýšil počet pracovníků veřejně prospěšných prací

O třicet pracovníků veřejně prospěšných prací více než doposud pečuje od dnešního dne o pořádek v ulicích Ostravy-Poruby. Městský obvod Poruba si od zvýšení počtu uklízečů veřejných prostranství slibuje zlepšení pořádku a životního prostředí v obvodu. Nové posily budou udržovat čistotu chodníků, zatravněných ploch, kontejnerových stání, autobusových zastávek a čekáren. Dosud mohl městský obvod na základě příspěvků z úřadu práce krátkodobě zaměstnávat pouze čtrnáct pracovníků veřejně prospěšných prací.

„Zvýšení počtu těchto pracovníků je výsledkem jednání starostů velkých ostravských městských obvodů s představiteli ministerstva práce a sociálních věcí a ostravského úřadu práce,“ uvedl starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza. Na základě požadavků městských obvodů, kterým ministerstvo a úřad práce vyšly vstříc, mohou radnice velkých obvodů dočasně zaměstnávat podstatně více občanů z řad dlouhodobě nezaměstnaných. V Porubě se jejich počet zvýšil dokonce trojnásobně. „Finanční možnosti obvodu jsou velmi omezené, proto vítáme možnost krátkodobě zaměstnávat vyšší počet pracovníků, aniž bychom museli čerpat finanční prostředky na jejich mzdy z obvodního rozpočtu. Na úhradu mezd dostáváme příspěvek z úřadu práce. Lidé, kteří veřejně prospěšné práce vykonávají, mají možnost obnovit si základní pracovní návyky a zlepšit své uplatnění na trhu práce. Díky těmto pracovníkům budeme lépe udržovat vzhled Poruby, “ řekl starosta.

Pracovníci veřejně prospěšných prací mají za úkol uklízet veřejná prostranství a místní komunikace. „Konkrétně se zaměří na udržování čistoty v blízkosti kontejnerových stání, autobusových zastávek a čekáren. Budou sbírat odpadky a psí exkrementy, čistit dešťové vpusti a odvodňovací žlaby, likvidovat ořezy živých plotů a provádět drobné zahradnické práce,“ konstatoval Palyza.

Kromě 44 pracovníků veřejně prospěšných prací pomáhá denně s údržbou obvodu v ulicích také 40 osob vykonávajících veřejnou službu. Jejich pracovní náplň je obdobná. „Pracovníci veřejně prospěšných prací jsou oděni do výstražných reflexních vest oranžové barvy a občané vykonávající veřejnou službu mají oblečeny vesty žluté. Obyvatelé Poruby tak mohou obě skupiny jednoduše rozlišit. Oba typy vest jsou označeny výrazným nápisem ÚMOb Poruba,“ uzavřel starosta s tím, že obě formy aktivní politiky zaměstnanosti se v Porubě osvědčily a reakce obyvatel obvodu na výsledky činnosti dlouhodobě nezaměstnaných občanů jsou pozitivní.