31.5.2011 – Nový multifunkční areál slavnostně otevřel desetibojař Tomáš Dvořák

Na místě zastaralého sportoviště u dvou základních škol na Porubské ulici v Ostravě-Porubě vyrostl multifunkční sportovní areál za téměř sedmnáct a půl milionu korun. Slavnostního otevření stadionu se dnes ujal starosta městského obvodu Lumír Palyza a trojnásobný mistr světa v desetiboji a olympijský medailista Tomáš Dvořák. Nový areál slouží nejen žákům škol, ale v odpoledních hodinách a o víkendech také veřejnosti.

Otevření hřiště u základních škol na Porubské uliciSportovní komplex budovaný od loňského léta vznikl díky grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a podpoře statutárního města Ostravy. „Nové sportoviště nabízí školám i široké veřejnosti volnočasové zázemí špičkové kvality, které ocení nejen amatérští sportovci, ale i profesionálové. Multifunkční komplex se skládá z hřišť na fotbal, volejbal, streetball a házenou, disponuje také sektory pro skok do dálky, do výšky a sektorem pro vrh koulí. Sportovci mohou využívat také čtyřdráhový běžecký ovál s cílovou rovinkou. V odpoledních hodinách a o víkendech, kdy je areál přístupný veřejnosti, dohlíží na bezpečnost provozu správce,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.
Jak doplnil, městskému obvodu se v posledních pěti letech podařilo vybudovat napříč Porubou čtyři moderní víceúčelová hřiště. „Ze strany občanů je po moderních sportovištích velká poptávka. Jejich potřeby vnímáme a snažíme se postupně získávat finanční prostředky z nejrůznějších dotačních titulů, abychom zajistili veřejnosti kvalitní prostory a zázemí pro volnočasové vyžití. Při výstavbách areálů využíváme nejmodernější materiály a technologie,“ dodal Palyza.
Nový multifunkční areál na Porubské ulici je vhodně situován u dvou základních škol, z nichž jedna je zaměřena na sportovní výchovu dětí. „Žáci nyní mají vhodné podmínky a veškerý komfort pro rozvoj talentu. Věřím, že nové sportoviště přispěje k popularizaci atletiky a přiláká do naší školy i atletického klubu Atletika Poruba více zájemců,“ řekl ředitel Základní školy Porubská 832 Michal Pernecký.
První velkou akcí, která otestovala kvality nového multifunkčního zařízení, byl dnešní dětský den žáků Základní školy Porubská 832. Ti závodili v běhu na 300 m v exhibiční První porubské třístovce. Po soutěži si malí sportovci mohli nechat podepsat pamětní kartičky od populárních atletů – desetibojaře Tomáše Dvořáka, překážkáře Petra Svobody, vícebojařky Nikol Ogrodníkové a kladiváře Libora Charfreitaga.

V letech 2007–2009 byla v Porubě vybudována tři multifunkční hřiště v areálech základních škol K. Pokorného, A. Hrdličky a Ukrajinské. Obvod na ně získal finance z nadace ČEZ, Finančních mechanismů Norska a z rozpočtu statutárního města Ostravy.